U trendu

Mari i Federer na probi, Đoković na odmoru

Od trenutka kada su u Melburnu blistavi rezultati šestostrukog šampiona prekinuti teškim porazom od 117. na svetu Denisa Istomina, u kalendaru Novaka Đokovića se proširila pukotina od gotovo 50 dana. Po nekima previše za vrhunskog tenisera, po drugima neophodan odmor od svega što se dvanaestostrukom grend slem šampionu dešavalo u prethodnih osam meseci pada forme.

U unapred određeni raspored, naš teniser je potom ubacio Dejvis kup i meč sa Rusijom, početkom ovog meseca, ali u Nišu nismo videli napredak. Na samom početku meča sa Medvedevom pojavili su se problemi sa ramenom, ali je – srećom po njega i reprezentaciju – ruski teniser prvi popustio i predao meč, a potom ga je dubl Zimonjić-Troicki spasao od potrebe da još jednom zaigra u Čairu.

Neizvesnost je glavna odlika svega što prati Novaka od prošlogodišnjeg trijumfa karijere na Rolan Garosu, pa se uplela i u njegovo učešće na turniru u Dubaiju (500 poena), od 27. februara. Na startu sezone ga nije planirao, zatim se pojavila potreba za popunom programa, ali su problemi u Nišu bili jedan od razloga da se četvorostruki šampion zahvali organizatorima za naknadno dodeljenu specijalnu pozivnicu.

Zato je predstojeće ogledanje u Dubaiju – za ovdašnje ljubitelje tenisa ali i one širom sveta – pre svega uvid u teško predvidljive mogućnosti još dvojice šampiona. Endi Mari je u finalu godišnjeg turnira u Londonu preuzeo ne samo vrh ATP liste – prestigao je Đokovića u direktnom susretu, u poslednjem meču sezone – nego i teret koji kruna nosi. Breme je odmah otežala i kruna u Bakingemskoj palati, dodeljujući mu titulu „ser”, kao prvom britanskom broju 1 u singlu.

Kao što to već biva, britanski novinari su brzo dobili priliku da pokažu ciničan odnos prema Marijevim rezultatima, javljajući kako je „ser Endi” glatko izgubio od drugog reketa sveta Novaka Đokovića u finalu Dohe, prvog turnira sezone (6:3, 5:7, 6:4).

Bilo je i onih zapadnih medija koji su požurili da poreknu prethodno uzdizanje Marija, naslovom „Zaboravite broj 1, Đoković i dalje vlada”, ali stvari nisu tako jednostavne i tenis se na početku 2017. nije sveo na duel prve dvojice sa ATP liste.

Ubrzo posle senzacionalnog Đokovićevog poraza u Melburnu ispao je i Mari, jednako neočekivanim porazom od Mihaila Zvereva, a do trona je stigao niko drugi do Rodžer Federer, dodajući u 36. godini svojoj riznici 18. grend slem titulu, prvu posle pet godina, odnosno drugu posle celih sedam.

U finalu iz vremeplova, Švajcarac je nadjačao i nadigrao drugog povratnika, svog starog rivala Rafaela Nadala. Dubai mu svakako nije prioritet jer formu mora da tempira za svoj omiljeni Vimbldon, ali će sa Marijem biti u centru pažnje svih koji žele da prognoziraju koliko aposlutni rekorder najvećih turnira može još da traje. O skoku njegovih ambicija govori i podatak da je ugovor o učešćeu u svom Bazelu produžio do 2019…

Novaku Đokoviću, međutim, predstoje dva poslednja turnira iz serije tvrdih terena na kojima je postizao najbolje rezultate. U Indijan Velsu (9. mart) i Majamiju (22. mart) brani prošlogodišnje titule, a neuspesi mogu da imaju izrazito negativan psihološki efekat, jer bi njima završio kompletan ciklus na najomiljenijim terenima.

Iz nezaboravne serije titula na tvrdim terenima 2015-16, nije do sada uspeo da odbrani ni jednu: Njujork, Peking, Šangaj, Pariz, London, Melburn… Sada mu predstoje vezani američki turniri. U finalu Indijan Velsa je prošle godine pregazio Raonića (6:2, 6:0), a u Majamiju Nišikorija (6:3, 6:3)…

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar