U trendu

Novak o „koučingu“: Slušalice bi bile odlična ideja

Novak Đoković podržava ideju o „koučingu“ i kod tenisera, a sviđa mu se ideja upotrebe slušalica u komunikaciji.

Ogranizatori US Opena planiraju da dozvole igračim da razgovaraju sa trenerom tokom mečeva, što nije dozvoljeno u ATP.

„Znam da se o tome razmatra, ali to mora da bude u prihvatljivom trenutku. Ograničeno zbog pravila, onaj ko servira diktira vreme između poena“, rekao je Đoković.

Đoković je jedan od igrača koga protivnici često kritikuju jer suviše se dugo sprema za servis, a razgvor sa trenerom bi samo još više produžio pauzu između poena.

„Na glavnom sudiji je da prosudi da li je to dugo ili prekratko. Ali pričaju da je 7-10 sekundi prihvatljivo između poena. U tom periodu možeš da komuniciraš sa trenerom. Čuo sam o tome u Milanu, nisam siguran da li je tačno, da će pokušati da slušalicama. Mislim da je to zanimljiva ideja“, dodaje srpski teniser.

Igrači bi bili ograničeni kada je u pitanju direktna komunikacija sa trenerima jer oni ne mogu da menjaju mesto na tribinama, dok teniseri menjaju strane tokom meča, prenosi B92.

„U redu je kada si na istoj strani terena kao i trener, ali kada se komunicira simbolima na daljinu potrebno je vreme dok shvatiš šta je u pitanju, posebno kada postoji ograničeno vreme jer može da poremeti ritam servisa. Slušalice bi omogućile intiman razgovor gde bi se osećali prijatnije jer bi osećali prisustvo trenera. Mislim da je to dobra ideja i iz komercijalnih razloga, mnogo kompanija bi se uključile u finansiranje tenisa što bi bilo sjajno“, smatra Đoković.

Ovo će svakako podeliti tenisere jer mnogi ne podržavaju plan o „koučingu“.

„Kažu da bi i gledaoci TV mogli da čuju razgovor igrača i trenera, s tim bi trebalo biti oprezniji. Kada je WTA uveo koučing na terenu, mnogi ATP igrači nisu bili za to. Ja mislim da je to bio dobar potez za sport. U određenim situacijama možeš da poremetiš protivnika, ali generalno ako imaš trenera, zašto ga ne bi koristio i tokom meča. Mislim da smo jedini sport na svetu koji ne koristi trenera tokom igre. Čak i u golfu, drugom individualnom sportu, imaš kedija sa kojima komuniciraš sve vreme. Mislim da je važno imati pomoć da shvatiš kako da igraš najbolje što možeš“, zaključio je Đoković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.