U trendu

Šampionski jelovnik Rodžera Federera: Šta zaista jede teniski as?

Foto: Tennis StreamingCC BY 2.0

Iako ima skoro 37 godina, Rodžer Federer sa lakoćom pobeđuje daleko mlađe tenisere i ima formu na kojoj bi mnogi mogli da mu pozavide. Osvajač 20 Grend slem titula, pored napornih treniga, dosta vodi računa i o ishrani, međutim, jede i dosta slatkiša i one stvari za koje biste pomislili da ih verovatno izbegava.

Švajcarac dan najradije započinje slatkim doručkom. Jutro pre meča najčeće jede domaće vafle sa svežim kompotom od voća. Uz to obavezno idu sveže ceđen sok, kafa i čašica jabukovog sirćeta, koje pomaže pri varenju.

Pre samog meča, ili pre treninga, obavezno jede ugljene hirate, ali u umerenim dozama.

– Dva sata pre svakog meča obavezno pojedem tanjir paste sa nekim laganim sosom. To radim već 20 godina – kaže Rodžer. Dobra zamena za pastu je i pirinač, ali je jako važno da ne bude sa gomilom luka, koji može da bude težak za varenje. U suštini, dobar obrok sa ugljenim hidratima pre jakog treninga je najbolja stvar za organizam.

U pauzama često jede energetske pločice i čokoladice, a ponekad se umesto toga odluči za običnu bananau. Banane su odličan izvor dobrih ugljenih hidrata i kalijuma.

Federer tokom dugih mečeva često pije i posebne napitke koji nadomešćuju sve minerale koje izgubi putem znoja.

Što se večere tiče, to je obrok u kojem najviše uživa i često menja mesta na kojima jede, jer, najčešće se hrani u restoranima.

– Volim italijansku, japansku i indijsku kuhinju – kaže teniser.

View this post on Instagram

Chef Roger in Perth!❤️☺️💪🏻🍽

A post shared by Roger Federer🧿 (@rogefederer) on

Jednom prilikom je priznao da ranije nije voleo ribu, ali je uz Mirku naučio da je jede i da je kombinuje sa raznim sosevima koji joj daju bolji ukus.

Kao junior je bio vegetarijanac, ali danas redovno jede meso.

Iako se trudi da jede što zdravije, priznaje da obožava slatkiše i ne izbegava ih.

– Volim sladoled. Volim čokoladu. Volim slatkiše. I ne osećam se loše zbog toga. Mogu i da ih jedem i da igram tenis – objasnio je prošle godine u jednom intervjuu. Takođe, budući da je iz Švajcarske, obožava sve vrste sira i rado u njima uživa – ali s merom.

Naravno, sav taj sir, sladoled i ugljeni hidrati se sagore na mukotrpnim i višesatnim svakodnevnim treninzima.

(Noizz)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.