U trendu

Srbija voli Jokića više od Novaka Đokovića

U svojoj tek drugoj sezoni u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, Nikola Jokić je bio glavna zvezda i u potpunosti je u drugi plan gurnuo igrača koji je prva asocijacija na Nugetse i Nikse – slavnog Karmela Entonija. Ne samo da mu trener i saigrači veruju, oni ga obožavaju. Trener Denvera Majkl Maloun posle utakmice protiv Njujorka bio je impresioniran partijom nadolazeće zvezde svetske košarke.

“Medison Skver Garden jedna je od onih dvorana u kojoj se pisala istorija NBA-a. Za svakoga je posebno mesto. Odrastao sam ovde i znam šta ona znači. Ovo što je Nikola večeras napravio nešto je čudesno i zbog toga legenda o njemu nastaviće da raste. Kada ovako nešto napravite u ovoj dvorani, onda znate da ste pravi NBA igrač“, kazao je Maloun, a krilo Denvera Darel Artur u pohvalama otišao je nekoliko koraka dalje:

“Već sam rekao da je Nikola igrač za Kuću slavnih. Sad kažem da je najveći svih vremena. Još prošle godine sam shvatio kako je poseban igrač. Užasno ga je teško čuvati. Zapravo, ne znam kako ga neko uopšte može čuvati. Kad je Nikola u igri, napad nam je jači deset puta nego kad je na klupi. Čini saigrače boljima nego što objektivno jesu. Ljudi, Nikola ima samo 21 godinu! Jeste li svesni šta to znači, koliko još može napredovati. Rođeni je pobednik. Mrzi da gubi, bez obzira na to pričamo li o videoigricama ili o košarci.“

Ovaj 21-godišnji Somborac u dresu Denvera uništio je domaću ekipu ubacivši im čak 40 poena. Za 37 minuta provedenih na parketu Jokić je iz igre gađao 17-23 (73,9 posto iz igre), ubacio je i dve trice iz tri pokušaja, uhvatio je devet skokova, dodao pet asistencija i dve blokade.

Vilson Čandler, još jedan Jokićev saigrač, je oduševljen mladim kolegom. Nahvalio je ne samo njegovu igru, već i karakter.

“Nikola je već sada zvezda, a definitivno će postati jedan od najboljih. Prošle godine bilo mi je jasno da će biti sjajan. Kasnije sam pratio kako je radio na sebi i koliko je napredovao. Na Olimpijskim igrama bio je fantastičan. Sjajan je košarkaš i ima harizmu. Odlična je osoba i ljudi ga vole“, kazao je Čandler.

Za Jokića se veže još jedan čudesan rekord: od 1983. samo su petorica košarkaša od 21 godinu ili mlađa upisala tripl-dabl od 20 poena, 13 skokova i 11 asistencija. Elitno društvo čine: Džej Viljiams, Lamar Odom, Majkl Džordan, LeBron Džejms i Nikola Jokić.

Nikola Jokić je već sad nadmašio sve srpske zvezde koje su ostavile dubok trag u najjačoj ligi sveta.

“Rekao bih da je Nikola nešto najbolje s ovih prostora što se dogodilo NBA-u u novijoj eri. Divac je bio igrač premazan svim mastima, Peđa neumoljivi trojkaš, a Jokić ih je već sada stigao košgeterski, a uz stil igre posebno se lako uklopio jer je i izvan terena idealna osoba za NBA. Vik Lombardi i Kris Marlou, legendarni novinar i spiker Denvera ‘otkidaju’ na njega, napravili su u klubu već seriju klipova gde se pojavljuje kao stand-up komičar, a on je zapravo samo spontano veliko dete koje ceo glamur NBA-a srećom nije nimalo impresionirao.“, reči su novinara Bojana Vinulovića, čoveka koji o košarkašu Denvera zna gotovo sve.

Jokić je došao u NBA a da nije nikad igrao za beogradske velikane. To je retkost, ali Vinulović kaže da je i to jedan od razlog zašto ga u Srbiji obožavaju.

“Još jedan pozitivni aspekt manije koju je donio Srbiji činjenica je da nije dete Partizana ili Zvezde. Zemlja je ionako previše klupski polarizovana pa je Nikolina pozadina potpuno osveženje. Primera radi, Teodosić koji čak nije ni igrao za Zvezdu zbog jasnog opredeljenja uvek je na udaru crno-bele publike kad odigra nešto lošije u reprezentaciji. Slično doživljava Bogdan Bogdanović kojem Delije ne mogu da oproste što je dete Partizana. Jokić taj problem nema i samo može još više da podigne kult reprezentacije“, objasnio je Vinulović i za kraj izneo zanimljiv zaključak:

“Jokića volimo jer je oličenje sportske bajke. Klinac koji se do juče nalivao Koca-Kolom i prežderavao burekom tek tako je ušao u NBA zverinjak i počeo da preplaćenim zvezdama prodaje mangupske fore iz svog kraja. To je nemoguće ne voleti. Nemoguće je ne voleti ga kad vidiš kako Supermena Dvajta Hauarda baca dva metra fintom ili kako DeAndrea Džordana toliko izludi da je ovaj na granici tuče. Nikola izaziva nešto drugačiji tip emocije u Srbiji od Đokovića, jer je Nole tokom četiri godine boravka u Nemačkoj u osetljivoj fazi, kad se ličnost formira, pa je na neki način germanizovao svoj mentalitet. Nole je surovi profesionalac i fanatični stroj koji je gazio rivale, prenosi Jutarnji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.