U trendu

Berkšir Hatavej kupio akcije Aktivižena za 1,0 mlrd dolara

NJUJORK – Kompanija Berkšir Hatavej američkog poslovnog mogula Vorena Bafeta kupila je u četvrtom kvartalu 2021. akcije AktIvižen Blizarda za oko milijardu dolara, uskočivši u posao pre Majkrosoftovog dogovora o preuzimanju tog proizvođača video igrica za 68,7 milijardi dolara.

U vlasništvu Berkšira je bilo 14,66 miliona akcija Aktiivižena u vrednosti 975 miliona dolara na kraju 2021. godine, prema podnesku koji je kompanija dostavila tržišnom regulatoru, prenosi CNBC.

Majkrosoft je sredinom januara objavio da namerava da kupi Aktivižen Blizard po ceni od 95 dolara po akciji, što je katapultiralo akcije Aktivižena za 25 posto na preko 82 dolara, mada je njihova vrednost od tada malo splasnula. To će biti najveća akvizicija jedne američke tehnološke kompanije ikada.

Bafet je sada u poziciji da, ako se ugovor između Majkrosofta i Aktivižena sklopi, ostvari priličan profit.

Ovaj biznismen je akcije pomenute kompanije kupio kada je njihova cena pala na samo 56,40 dolara u četvrtom kvartalu, zbog tužbe kalifornijskog odeljenja za fer zapošljavanje i stanovanje u kojoj se navodi da Aktivižen i njegove podružnice neguju seksističku kulturu jer žensko osoblje plaćaju manje od muškaraca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.