U trendu

Borba protiv sive ekonomije za bolje poslovanje

Borba protiv sive ekonomije je borba za bolje i iste uslove poslovanja, zaključeno je danas na konferenciji Izlaz iz sive ekonomije koju su danas u Beogradu organizovali Američka privredna komora (AmCham) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore Zoran Petrović je istakao da članstvo te komore želi jednak tretman za sve tržištu.

„Hoćemo da radimo i platimo porez jer se iz njega finansiraju putevi, škole, bolnice“, kazao je Petrović.

On je istakao da je borba protiv nelegalnog poslovanja u ovoj godini bila uspešna, što potvrdjuje i bolja naplata bužetskih prihoda.

„Ipak ukazujemo da ima i problema, potrebna je bolja koordinacija inspekcije, Poreske uprave, carine, tužilaštva i sudova“, rekao je Petrović.

On je rekao da se očekuje da specijalno tužilaštvo i sudovi u 2018. godini smanje razliku izmedju broja prijavljenih i procesuiranih krivičnih dela.

„Tražimo i da se primeni zakon o inspekcijskom nadzoru i da dogovorene mere ne ostanu mrtvo slovo na papiru“, rekao je on.

Predsednik Upravnog odbora NALED Goran Kovačević istakao je da borba protiv sive ekonomije ima i drugu stranu jer „ne možemo očekivati da ljudi koji posluju u nelegaloj sferi ostanu bez posla. Zbog toga je potrebno povećavati privredni rast“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.