U trendu

Brana Svračkovo rešenje za vodosnabdevanje Zapadne Srbije

PRANJANI – Usled nestašice vode na vodosistemu Rzav, pet lokalnih samouprava u Zapadnoj Srbiji uvelo je vanrednu situaciju, a problem sa vodosnabdevanjem bio bi rešen kada bi bila izgrađena brana Svračkovo kod Arilja.

Ministar građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je danas da za završetak brane Svračkovo treba još nekoliko godina i apelovao na strpljenje.

„U vezi sa projektom Svračkovo treba nam još nekoliko godina. Da je sreće to bi sve bilo izgrađeno još 1985. godine i ne bi smo imali ove probleme u vodosnabdevanju“, rekao je Momirović tokom posete Pranjanima.

Dodao je da je problem jasan, višedecenijski, kao i da je na putu da se reši, a kako je rekao, za sada moramo da se strpimo.

„U ovom trenutku moramo da sačekamo da ova suša malo splasne, i da bude padavina kako bi Rzav dobio svoj kapacitet, da mogu sve ove lokalne samouprave da ga koriste za vodosnabdevanje“, rekao je on.

Momirović je rekao da je brana Svračkovo planirana da se izgradi i početkom 80-tih godina.

„Kada imamo ovakve dane, nekoliko nedelja za redom, ili čak 50 dana za redom, očekivano je da imamo problema sa vodosnabdevanjem. Ne možemo da izgradimo u par godina sve što se nije izgradilo prethodnih 50 godina“, kazao je on.

Momirović je uveren da će taj problem biti rešiti tokom narednih godina.

Brana Svračkovo i akumulacija koja bi nastala trebalo bi da obezbede sigurnost u snabdevanju vodom stanovnika Čačka, Arilja, Požege, Gornjeg Milanovca i Lučana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.