U trendu

DRI od SB i SIGMA dobila najvise ocene za eksternu reviziju

BEOGRAD 31. januara (Tanjug) – Državna revizorska institucija dobila je od Svetske banke i SIGMA programa (OECD i EU) najviše ocene za eksternu reviziju.

U četvrtoj oceni nacionalnog sistema za upravljanje javnim finansijama u Srbiji odnosno Izveštaju o oceni učinka „Javni rashodi i finansijska odgovornost“ (PEFA), u oblasti eksterne revizije, DRI je ostvarila značajno više ocene u odnosu na prethodni izveštaj iz 2015. godine.

DRI je u saopštejnu navela da je u najnovijem izveštaju od Svetske banke dobila najvišu ocenu A u čak tri dimenzije – obuhvat revizije i standardi, odgovor na izveštaje eksterne revizije, kao i u oblasti nezavisnost VRI (vrhovnih revizijskih institucija), a ocenu B samo u jednoj dimenziji – podnošenje izveštaja revizije zakonodavnoj vlasti.

DRI je ocenu B dobila zbog nepotrebnog zadržavanja izveštaja o reviziji organizacija obaveznog socijalnog osiguranja iz 2017. godine, istakao je predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović.

Ocena koju daje PEFA obuhvatila je centralni nivo države, a analizirani su svi direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Ocena je obuhvatila poslednje tri završene fiskalne godine i to 2017, 2018. i 2019. godinu.

Navedena ocena obezbedila je korisne informacije za pripremu novog Programa reforme upravljanja javnim finansijama koji obuhvata period od 2021. do 2025. godine.

SIGMA sprovodi ocene principa javne uprave u državama kandidatima i državama potencijalnim kandidatima za članstvo u EU od 2015. godine.

Godišnji izveštaji SIGMA unose se u godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku država kandidata i država potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

U Izveštaju o SIGMA oceni principa javne uprave Srbije za 2021. godinu eksterna revizija je najbolje ocenjena oblast u Srbiji i to ocenom 4,5 u odnosu na najvišu ocenu koja iznosi 5,0, sa najvećim napretkom u odnosu na 2017. godinu kada je ocenjena sa 3,5.

U oblasti eksterne revizije, odnosno pokazatelja koji se odnosi na efektivnost sistema eksterne revizije, Srbija je daleko ispred regionalnog proseka u navedenoj oblasti koji iznosi oko 3,3, ističe se u SIGMA Izveštaju.

Ocene u drugim oblastima u Srbiji kreću se od 3,0 do 3,6.

Godišnji izveštaj SIGMA je prepoznao rad DRI kao regionalnog lidera u oblasti eksterne revizije, istakao je Pejović i dodao da će doprinos DRI u oblasti upravljanja javnim finansijama obezbediti dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Po rečima Pejovića, u izveštaju je konstatovano da se kvalitet upravljanja javnim finansijama pozitivno razvio, posebno u efektivnosti sistema eksterne revizije.

Kako se navodi u izveštaju, vrhovna revizorska institucija primenjuje standarde na neutralan i objektivan način kako bi obezbedila revizije visokog kvaliteta, što pozitivno utiče na funkcionisanje javnog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.