U trendu

Ima prostora za niže premije osiguranja od autoodgovornosti

BEOGRAD – Narodna banka Srbije smatra da ima prostora za smanjenje premije osiguranja od autoodgovornosti, na osnovu raspoloživih podataka o učešću šteta u premiji, saopšteno je iz centralne banke povodom napisa u medijima o troškovima premije osiguranja od autoodgovornosti i tehničkih pregleda.

Istovremeno, iz NBS poručuju Udruženju osiguravača Srbije, u čijoj je nadležnosti odluka o visini premije osiguranja od autoodgovornosti, da prilikom donošenja takve odluke razmotre sve faktore i predlog dostave NBS na saglasnost.

Mediji su ovih dana pisali da tehnički pregledi u Srbiji samo nekoliko meseci nakon poskupljenja ponovo podižu cenu svojih usluga, pravdajući to činjenicom da su im osiguravajuće kuće smanjile zaradu od prodatih polisa auto osiguranja sa 20 odsto na pet odsto.

U tekstovima je navođeno da je NBS pre četiri godine povećala obavezno auto osiguranje za 45 odsto, za šta je jedan od razloga bio visoka provizija koju osiguravači daju tehničkim pregledima, i postavljano pitanje zašto sada ne pojeftini auto osiguranje kada je provizija koju daju tehničkim pregledima smanjena na pet procenata.

„NBS ne može u skladu sa članom 108. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju da donosi odluku o promeni ‘cene’ osiguranja od autoodgovornosti“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Dodaje se da se za eventualno donošenje novog premijskog sistema i tarife kojim bi se promenila premija osiguranja od autoodgovornosti treba obratiti UOS-u, a NBS bi nakon upućenog predloga, u skladu sa svojim ovlašćenjima, razmotrila da li eventualni predlog UOS-a može da ugrozi zaštitu prava osiguranika i trećih oštećenih lica, kao i stabilnost tržišta.

Iz NBS podsećaju takođe da Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju propisuje obavezu društava za osiguranje da podatke za obračun premije dostavljaju UOS-u, koji ih obrađuje i objavljuje ih na svojoj internet prezentaciji.

„Navodi da je NBS dala saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti kako bi obezbedila plaćanje naknada/provizija tehničkim pregledima u iznosu od čak 25 odsto premije ne stoje jer je navedeno suprotno članu 45. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju koji određuje maksimalni iznos režijskog dodatka (služi za pokriće troškova sprovođenja osiguranja)“, ističu iz NBS.

Centralna banka ističe i da je u više navrata sprovodila postupke kontrole i izricala mere nadzora uključujući i novčane kazne društvima za osiguranje i njihovim rukovodiocima upravo zbog kršenja ovog člana Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

Povodom napisa da je NBS „podigla cenu“ osiguranja od autoodgovornosti sa namerom da pokrije gubitke društava za osiguranje od prirodnih nepogoda i obezbedi plaćanje naknada/provizija tehničkim pregledima u iznosu od čak 25 odsto premije, iz iz NBS su naveli da su prilikom davanja saglasnosti za povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti od 45 odsto, uzeli u obzir faktore koje je naveo UOS u obrazloženju svoje odluke.

„U obrazloženju Odluke o utvrđivanju minimalne tarife za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima (osiguranje od autoodgovornosti), koju je u februaru 2014. godine doneo upravni odbor UOS-a i koja je upućena NBS radi dobijanja navedene saglasnosti, ukazuje da je analizirana dovoljnost i adekvatnost minimalne tehničke premije (iznosi premije namenjen za štete, ugovorne sume osiguranja i druge namene u skladu sa zakonom i uslovima osiguranja), i da, iako je prema ovoj analizi iznos premije u tom momentu bio dovoljan, UOS očekuje da neće biti dovoljan u budućnosti zbog znatnih promenjenih okolnosti i njihovog uticaja na premiju osiguranja od autoodgovornosti, štete odnosno merodavni tehnički rezultat“, precizira se u saopštenju NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.