U trendu

Kakvu ekonomiju Tramp nasleđuje od Obame?

Odlazeći američki predsednik Barak Obama ostavlja Donaldu Trampu ekonomiju koja je, po mnogim merilima, u boljem stanju nego kada je on izabran za predsednika 2008. godine, usred najgore krize od Velike depresije, ocenjuje njujorška agencija „Blumberg“.

Bruto domaći proizvod SAD je od početka ove godine porastao za 1,7 odsto zaključno sa trećim kvartalom.

To je sporije od rasta koji je nasleđivala većina prethodnih administracija i posledica je slabe globalne tražnje, sve starije populacije i skromnih korporativnih investicija, navodi njujorška agencija.

Tramp je rekao da želi da dostigne prosečan godišnji rast od između 3,5 i 4,0 odsto, čak i ako je za narednu godinu projektovan rast od tek 2,2 odsto, a za 2018. godinu od 2,3 procenta, navode ekonomisti.

U nepoljoprivrednom sektoru SAD u novembru je otvoreno nevelikih 178.000 radnih mesta, ali je to ipak poboljšanje u odnosu na gubitak od gotovo 770.000 radnih mesta u periodu održavanja izbora 2008. godine.

Stopa nezaposlenosti od 4,6 odsto, kako ocenjuje „Blumberg“, stavlja Trampa u nešto bolju poziciju od one u kojoj je bilo prethodnih šest predsednika, uz izuzetak Džordža W. Buša, koji je pobedio 2000. godine kada je stopa nezaposlenosti bila ispod 4,0 odsto.

Zarada po satu je u novembru porasla za tek 2,4 odsto, što je niže u odnosu na rast zarada uočen tokom mandata svakog od sedam prethodnih predsednika obuhvaćenih analizom.

Američka industrijska proizvodnja je u novembru pala za 0,6 odsto, što će, kako ocenjuje njujorška agencija, biti jedan od velikih izazova za Trampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.