U trendu

Konte: Branićemo naše interese na sastanku s EK o budžetu

RIM – Italija će pregovarati sa Evropskom komisijom o budžetu za iduću godinu braneći svoje interese, ali neće biti „neozbiljna“ u svojim zahtevima, izjavio je danas italijanski premijer Đuzepe Konte.

„Vodićemo pregovore sa Evropskom komisijom uz ozbiljan, razuman i hrabar program koji će štititi naše interese“, rekao je Konte na konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

„Bićemo vrlo strogi, rigorozni, ali nećemo biti nerazumni i neozbiljni u našim zahtevima“ dodao je on.

Njegova izjava je, kako navodi britanska agencija, pomogla smirivanju tržišta koja su zaplašena da bi ambiciozni vladini planovi o rezanju poreza i povećanju potrošnje mogli da podignu udeo italijanskog javnog duga u BDP-u.

Javni dug Italije je drugi najveći u evrozoni posle grčkog.

Konte je rekao da na predlogu budžeta vlada radi kao celina, odbacivši medijske izveštaje da ministar za evropska pitanja Paolo Savona paralelno pravi plan javnih investicija vrednih 50 milijardi evra za koji će Italija insistirati da ne bude uključen u njen budžetski deficit.

„Ne postoji plan A, B ili C, postoji samo jedan budžet na kom radi vlada… doprinos ministra Savona je fundamentalan i deo je zajedničke platforme“, rekao je on.

Konte je imao konferenciju za novinare neposredno nakon što su mediji preneli upozorenje ministra ekonomije Đovanija Trija, izneto u intervjuu jednom listu, da privredni rast Italije usporava i da će budžetski deficit naredne godine biti veći nego što je ranije projektovano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.