U trendu

Ministar Puri: Indiji nikada nije receno da ne kupuje RUS naf

HJUSTON – Indija održava „zdrav dijalog” s Rusijom i razmotriće šta se nudi nakon najavljene reorganizacije vlasništva nad poljem nafte i gasa Sahalin-1, izjavio je indijski ministar za naftu Hardip Sing Puri za Rojters.

Rusija je prošle nedelje objavila dekret kojim se omogućava zaplena 30 posto udela američkog Ekson Mobajla u Sahalinu-1 i daje novoosnovanoj ruskoj državnoj kompaniji ovlašćenje da odluči da li strani akcionari, uključujući indijsku kompaniju ONGC Videš, mogu da zadrže učešće u tom projektu.

„Videćemo kakva je situacija i šta se nudi“, rekao je ministar Puri u intervjuu britanskoj agenciji posle sastanaka s američkim zvaničnicima za naftu u Hjustonu.

Prema njegovim rečima, Indija „aktivno prati“ premiju saudijske cene nafte za Aziju nakon što se grupa OPEK+ prošle nedelje dogovorila da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno, počev od sledećeg meseca.

„Na kraju, kada se situacija ovako razvija, potrošači počinju da igraju aktivnu ulogu“, naveo je on, aludirajući na globalni energetski balans i „nenamerne posledice“ odluke alijanse OPEK+. Dodao je da bi previsoke cene nafte mogle da pogošaju inflaciju, gurnu svetsku ekonomija u recesiju i smanje potražnju za naftom.

Što se tiče predloženog ograničenja cena Evropske unije za kupovinu ruske nafte, Puri je istakao da to još nije definisano.

„Ako Evropljani dođu sa planom, videćemo kako će on ići. Ni u jednoj fazi nam nikada nije rečeno da ne kupujemo rusku naftu“, rekao je indijski ministar, misleći na razgovore sa zvaničnicima o globalnom snabdevanju energentima.

Puri se ove nedelje sastao s američkom sekretarkom za energetiku DŽenifer Granholm i savetnikom za energetsku bezbednost SAD-a Amosom Hohštajnom u Vašingtonu, gde su, osim o energetskoj bezbednosti, razgovarali i o saradnji u oblasti biogoriva i čiste energije. On se u Hjustonu sastao i sa rukovodiocima Ekson Mobajla, s predstavnicima kompanije za pružanje usluga na naftnim poljima „Bejker Hjuz“ i sa proizvođačima tečnog prirodnog gasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.