U trendu

Šef IEA pozvao OPEK+ da zatvori jaz imeđu reči i dela

KAIRO – Šef Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol pozvao je danas proizvođače nafte iz grupe OPEK+ da zatvore jaz između svojih reči i dela, reagujući na snažan skok cena „crnog zlata“ na najviši nivo u poslednjih više od sedam godina.

Birol je u obraćanju na jednom industrijskom skupu u Kairu, koji je prenosila egipatska državna televizija, takođe poručio da politizacija situacije na tržištu gasa u Evropi nikome ne ide u prilog, prenosi Rojters.

Međunarodne cene nafte su danas nastavile rast na više od 96 dolara po barelu, što je njihov najviši nivo u više od sedam godina, nakon što su jutros prvo premašile 95 dolara.

Tome je doprineo strah da bi eventualna invazija Rusije na Ukrajinu mogla da dovede do uvođenja američkih i evropskih sankcija Moskvi, što bi se odrazilo na izvoz ruske nafte i gasa na tržišta na kojima već vlada oskudna ponuda.

Kremlj negira tvrdnje da planira bilo kakav napad na Ukrajinu odbacujući taj scenario kao zapadnu propagandu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, grupa nazvana OPEK+ u kojoj je i Rusija, dogovorili su se ranije ovog meseca da ostanu pri planu postepenog povećanja proizvodnje za 400 hiljada barela dnevno i u martu.

Međutim, u poslednje vreme naftna alijansa ne uspeva da ostvari planirani rast pumpanja zbog problema s višegodišnjim nedvoljnim ulaganjima u naftni sektor u nekoliko zemalja članica.

IEA je u svom poslednjem mesečnom izveštaju navela da se jaz između ciljane i stvarne proizvodnje povećao na 900.000 barela dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.