U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Dolar je oslabio 0,1 procenat na prepodnevnom trgovanju u četvrtak u Londonu, a na ovu malu promenu je uticala vest o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa, dok je švedska kruna ojačala pošto je Riksbanka prva među evropskim centralnim bankama napustila teritoriju negativnih kamatnih stopa.

Reakcija na odluku Riksbanke da poveća kamatne stope na nula odsto bila je ograničena jer su akteri na tržištima već računali na takav potez.

U odnosu na evro, kruna je bila u porastu za 0,2 procenta na zatvranju trgovanja.

Dolar je oslabio za 0,1 procenat. Opoziv predsednika Trampa je imao ograničen uticaj na valutna tržišta. Vest o opozivu nije pogodila apetit investitora prema riziku – sigurni jen je stagnirao prema dolarui – zato što se očekuje da će Senat, koji je pod kontrolom republikanaca, oslobiti Trampa od optužbi i da će on ostati na predsedničkoj funkciji.

Evro je ojačao 0,2 procenta prema dolaru, verovatno podstaknut informacijom od srede da se poslovno raspoloženje u Nemačkoj poboljšava.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u četvrtak na nivou od 117,35/65 Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 5,5 miliona evra po prosečnom kursu od 117,4991. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,35/65.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 4.610 miliona dinara na nivou od 1,02 do 1,05.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.