U trendu

EK: Treba izbeći sve provokacije u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je večeras agenciji Beta da je u trenutku nastavka rada predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u okviru dijaloga Beograd i Prištine, neophodno izbeći sve provokativne izjave i akcije i dodala da su Priština i Tirana u obavezi da poštuju odredbe SSP-a o granicama.Povodom poziva direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića, da se Brisel izjasni o najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o „otvaranju granice izmedju Kosova i Albanije od Nove godine“, Kocijančičeva je rekla da EU obično „ne komentariše komentare“.

Portparolka je medjutim istakla da je u „trenutku kada predsednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga neophodno izbeći sve provokativne izjave ili akcije“, navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

Prema njenim rečima, Priština i Tirana  su u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koje se odnose na korektno upravljanje granicama.

I Kosovo i Albanija su se obavezali na „korektno upravljanje granicama i graničnim prelazima uz puno poštovanje uslova koji proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa tim“, dodala je ona.

„Posao na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji mora biti obostrano prihvatljiv i u skladu sa medjunarodnim pravom, kompleksan je i težak proces, a dvema stranama je potrebno prostora za diskusije i mirna atmosfera gde će mudrost i liderstvo preovladati“, rekla je Kocijančičeva.

Portparolka Evropske komisije dodala je da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu na boljim uslovima za trgovinu, na pitanju migracija, upravljanja granicama i bezbednosti.

Dodala je da su na samitu u Sofiji svi lideri iz regiona potvrdili posvećenost uspostavljanju regionalne ekonomske zone koja će obezbediti unutar regionalnu trgovinu i ubrzati privredni rast i napredak.

Kocijančičeva je navela da je EU investirala u poboljšanje objekata na granicama i graničnim prelazima u celom regionu kao i da je Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu inicirala sporazume sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom.“Naši zajednički napori sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu i dobra saradnja u cilju poboljšanja trgovine u regionu, kao i obezbedjivanje uslova za bezbedni i funkcionalan bezvizni režim od ključne su važnosti za EU“, rekla je portparolka Evropske komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar