U trendu

Hojt Brajan Ji: SAD će nastaviti da svestrano podržava Kosovo

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji izjavio je danas u Prištini da će SAD nastaviti da svestrano podržava Kosovo.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Hojt Brajan Ji je tokom sastanka sa Hašimom Tačijem kazao da je evropska perspektiva Kosova i celog regiona „prioritet SAD“.

Tači i Hojt Ji su razgovarali i o bilateralnim odnosima, ulozi SAD u regionu, evroatlantskoj perspektivi Kosova, dijalogu sa Srbijom i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Navodeći da podrška Vašingtona Kosovu i regionu ostaje ključ za održivi mir i stabilnost, Tači je izrazio zahvalnost za „neprekidnu podršku SAD za sve sektore života na Kosovu“.

Govoreći o prioritetima Kosova, Tači je istakao proces okončanja liberalizacije viznog režima sa EU, finalizaciju dijaloga sa Srbijom i transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, ekonomski razvoj i jačanje vladavine zakona.

Sagovornici su ocenili i da je Kosovo lider u regionu u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Hojt Brajan Ji se ranije u Prištini sastao sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem a tokom dana će se sastati i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem i sa predstavnicima zajednica zastupljenih u kosovskom parlamentu.

Pre Prištine, američki zvaničnik posetio je Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.