U trendu

Jovanović (LDP): Nema sednica parlamenta dok je potpredsednica Vjerica Radeta

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović uputio je danas pismo predsednicima svih poslaničkih klubova u Skupštini Srbije, u kojem je zatražio da se ne održavaju sednice dok potpredsednica parlamenta Vjerica Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smenjena sa svih funkcija zbog neprihvatljivog govora o smrti predsednice Udruženja Majke Srebrenice Hatidže Mehmedović.

„Neprihvatljiv je čin Radete, u kojem je anticivilizacijskim rečnikom napala preminulu predsednicu Majki Srebrenice Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice“, naveo Jovanović povodom tvita Vjerice Radete: „Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz uzdruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!“, koji je kasnije tog dana obrisala.

Ističući da ni po koju cenu ne treba učestvovati u radu parlamenta dok Vjerica Radeta ne ode sa mesta potpredsednice i poslanice, Jovanović je pozvao na solidarnost u trenutku kada se sa najvišeg mesta u parlamentu Srbije šalju monstruozne poruke koje se graniče s ljudskim razumom.

„Ostavka ili njena smena najmanje je što možemo da uradimo za sve ljude koji su preživeli pakao zbog političkog ludila iz koga dolazi i Vjerica Radeta“, rekao je Jovanović i dodao da je dužnost svih parlamentaraca, bilo da su deo vladajuće većine ili u opoziciji, da se izjasne o predlogu LDP-a i pokažu jedinstven stav da Radeti nije mesto u parlamentu.

Jovanović je podsetio da je Hatidža Mehmedović ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici, ističući da je ono što je Vjerica Radeta uradila posle njene smrti nešto sa čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti.

„I sam sam dete jasenovačkih žrtava i potomak Slobodana Jovanovića koji je 1912. godine krenuo u rat sa šest sinova, a vratio se samo sa jednim 1918. godine. Upravo zato me ni porodica, ni prijatelji, ni svet koji me okružuje (a oni su zajednički većina) ne bi razumeli kada bih podržavao Vjericu Radetu, a od Hatidže Mehmedovć i njene žrtve okretao glavu“, rekao je Jovanović.

Vreme je da napusti skupštinsku klupu, poručio je Jovanović i dodao se se jasno i glasno mora suprotstaviti ismevanju žrtava rata.

„Posle poslednjeg sramnog čina, Vjerica Radeta i dalje ostaje na mestu sa kojeg se vodi parlament. To je nedopustivo za društvo koje teži ka uspostavljanju evropskih civilazacijskih vrednosti“, ukazao je Jovanović.

Vjerica Radeta ne sme više nijedan dan ostati na funkciji potpredsednice Skupštine i narodne poslanice i oko toga nema nikakvog kompromisa, jer ono što je ona izgovorila uvreda je za sve žrtve rata, za stradale i prognane, za sve nas koji živimo u ovoj zemlji ili u regionu“, rekao je Jovanović.

Puno je krvi, kako je naveo, proliveno zbog politike radikala koji su spremni da učine apsolutno sve, ali to ne može proći bez posledica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.