U trendu

Stamatović: Uredba o Parku prirode je kriminalna, objašnjenje Brnabićeve vredja …

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ocenio je danas će se zbog Uredbe Vlade Srbije o proglašenju Zlatibora za Park prirode obratiti Ustavnom sudu, ali i podneti krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u donošenju tog „kriminalnog i protivzakonitog akta“.

Stamatović je u saopštenju naveo da je objašnjenje premijerke Ane Brnabić za donošenje ove uredbe ravno vredjanju inteligencije gradjana.

„Ustavni sud ćemo obavestiti tek kad nenarodna vlast okonča mandat jer je besmisleno žaliti se instituciji koju kontroliše jedan čovek i njegova partija i od koje će se dobiti unapred poznat odgovor“, rekao je Stamatović.

Prema njegovim rečima, Uredbom o proglašenju Zlatibora Parkom prirode poništava se narodna volja jer su planska dokumenta počevši od Prostornog plana opštine usvojena u skladu sa zakonom i Ustavom, u čijoj su izradi učestvovale i brojne republičke komisije i institucije.

„Sve to je sada, jednim potezom, poništila grupa ljudi, predvodjena premijerom i predsednikom države koja se izdigla iznad zakona i svih institucija u Srbiji, od lokalnih do republičkih“, naveo je Stamatović.

Prema njegovim rečima, donošenje Uredbe o proglašenju Zlatibora Parkom prirode predstavlja nevidjeni kriminal i pravno nasilje jer se na taj način žiteljima zlatiborskih sela oduzima pravo na raspolaganje privatnom imovinom.

„A tek obrazloženje premijerke Ane Brnabić da se Zlatibor proglašava Parkom prirode da ne bi bili ‘narušeni prirodni procesi i ekološka celovitost područja ili da se ne bi značajno nepovoljno uticalo na estetska i kulturno-istorijska obeležja područja i životnu sredinu’ predstavlja klasično smejanje u lice i vredjanje zdrave inteligencije stanovnika slobodne teritorije Zlatibora“, izjavio je Milan Stamatović.

Stamatović, koji je i predsednik inicijativnog odbora stranke Zdrava Srbija, ocenio je i da sama činjenica da niko od žitelja tih sela koji su i vlasnici zemlje, nije ni pozvan da učestvuju u javnoj raspravi dokazuje da je uredba protivustavna i protivzakonita.

„Za razliku od aktuelne vlasti lokalna samouprava će uvek stati na stranu gradjana i domaćih investitora“, rekao je Stamatović povodom odluke Vlade Srbije da Zlatibor proglasi zaštićenim područjem, odnosno parkom prirode, u kome je sasvim zabranjeno ili, iz vrha vlasti u Beogradu, strogo kontrolisano obavljanje radova koji mogu oštetiti populacije, zajednice i staništa biljnih i životinjskih vrsta.

Lokalna samouprava će to činiti za razliku od aktuelne vlasti koja ističe strance, kojima se novac poreskih obaveznika daje i šakom i kapom’, čime se srpski domaćini, kako se navodi, „pretvaraju u najamnu radnu snagu i bivaju primorani da se zaposle u “Vučićevim fabrikama“.

Stamatović je naveo da kabinet Brnabićeve, po „nalogu braće Vučić“, uredbom ne štiti, na primer, 2.213 hektara državnog zemljišta koje koristi Poljoprivreni kombinat „Zlatibor“ a koje je privatizacijom tog preduzeća praktično poklonjeno privatnim licima odnosno tajkunima, bliskim naprednjačkom režimu.

Njen kabinet ne štiti ni 200 hektara banjskog dela Zlatibora kojim trenutno bespravno raspolaže „Zlatibor turist“, naveo je Stamatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.