U trendu

Zukorlić: U obrazovanju na bosanskom jeziku poboljšati zakon i kvalitet nastavnog kadra

Nosilac liste „Za pravdu, pomirenje i bošnjačko jedinstvo“ Muamer Zukorlić ocenio je danas da se u obrazovanju na bosanskom jeziku moraju otkloniti loša sistemska rešenja i poboljšati kvalitet nastavnog kadra.

Govoreći o modelu obrazovanja na bosanskom, Zukorlić u intervjuu za Sto plus radio ocenio da je i samo postojanje Bošnjačkog nacionalnog veća iskorak u tom pravcu i da se ne sme odustati od utvrdjenog prava na obrazovanje na maternjem jeziku.

„Mislim da rešenja treba da tražimo u već dokazanim modelima, kao što je sistem u Vojvodini. Mi u Sandžaku treba da pronadjemo rešenje za opštine u kojima su Bošnjaci u manjini“, pojasnio je Zukorlić.

On je ocenio da su aktuelni problemi u najvećem broju nastajali „zahvaljući nestručnim kadrovima koji su pisali udžbenike, političkih razloga i ličnih interesa“ koji su do sada bili uključeni u taj proces.

Zukorlić je rekao da se, ionako nedovršena zakonska regulativa, dodatno komplikuje kroz podzakonske akte, ali i nedostatak komunikacije medju sandžačkim političkim faktorima.

„Za rešenje je neophodan politički dogovor o makar minimumu stvari na kojima bi trebalo zajednički raditi“, kazao je Zukorlić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.