U trendu

Čilimanov: Mickoski, a ne Zaev, sada ključni faktor

SKOPLJE – Bivši savetnik makedonskog predsednika Đorđa Ivanova i politički analitičar Cvetin Čilimanov kaže da je izuzetno slaba izlaznost na referendumu pokazala da narod Makedonije odbacuje dogovor Ciprasa i Zaeva, makar i po cenu da to znači dužu integraciju u Evropsku uniju i NATO, kao i da je Hristijan Mickoski, lider opozicione VMRO-DPMNE sada ključni politički faktor u zemlji.

Makedonci su, kaže, odbacili pritisak koji je dolazio od pojedinih najmoćnijih političara Evrope jer misle da dogovor znači nepovratno gubljenje suvereniteta, rekao je Čilimanov za Sputnik.

On smatra i da ishod referenduma može značiti „ulazak u period ozbiljnih tenzija“.

„Lider VMRO Hristijan Mickoski je postupao trezveno tokom cele kampanje. Ova partija je isporučila rezultat tako što je zadržala svoje pristalice da ne glasaju, i Mickoski, a ne Zaev, sada je najznačajniji politički faktor u zemlji, od koga zavisi šta će se dešavati u predstojećem periodu“, istakao je Čilimanov.

Na juče održanom makedonskom referendumu većina izašlih je podržala dogovor iz Prespe o promeni imena Makedonije u „Republika Severna Makedonija“, ali je na glasanje izašlo svega 36 procenata birača od zahtevanih 50 odsto više jedan glas.

To može dovesti do svojevrsne „pat pozicije“, a mediji i analitičari ne odbacuju mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, koje, uostalom, ni sam premijer Zaev, u jučerašnjem obraćanju naciji, nije isključio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.