najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Crna Gora otvorila dva poglavlja u pregovorima s EU

Crna Gora je danas u Briselu otvorila još dva poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom – 14 o transportu i 15 o energiji, tako da je sad ukupno otvorila 22 od 35 poglavlja na putu ka EU.

To je na konferenciji za novinare posle završetka medjuvladine konferencije EU-Crna Gora pozdravio Žan Aselborn, šef diplomatije Luksemburga, predsedavajućeg EU, koji je istakao da je Crna Gora zemlja koja je najviše napredovala u pregovorima u članstvu i da je pozitivan primer za ceo region.

Luksemburg, kao jedna od zemalja osnivača EU, snažno podržava odluku samita iz Soluna 2003. da sve države Zapadnog Balkana treba da postanu članice Unije i takvu podršku daje i Crnoj Gori, dodao je Aselborn.

On je stavio do znanja da je odluka EU da u središte pregovora o članstvu za sve kandidate stavi poglavlja vladavine prave i temeljnih sloboda dala rezultate.

Vlasti Crne Gore su, naveo je lukšemburški ministar inostranih poslova, ojačale zakonski okvir i stvaraju se nove političke institucije za bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Evropska unija”, istakao je Aselborn, “ohrabruje vlasti Crne Gore da ulože dalje napore kako bi celokupni sistem vladavine prava iznedrio opipljive rezultate”.

Iduće godine će u Crnoj Gori biti održani parlamentarni izbori i zato je od presudne važnosti da se upotpuni izborni zakon te zemlje, kazao je šef luksemburške diplomatije koji je sve političke stranke u Crnoj Gori pozvao da “preuzmu svoju odgovornost i pokrenu konstruktivan dijalog u parlamentu”.

Šef diplomatije Luksemburga, predsedavajućeg EU, je takođe pozdravio pozitivnu ulogu Crne Gore u regionalnim odnosima i ukazao na to da su vlasti u Podgorici potpisale sporazume s Prištinom i Sarajevom o rešavanju graničnih pitanja.

“To je”, naglasio je, “od životne važnosti za region koji je, rekao bih, i dalje na krhkim nogama”.

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Aselbornom, rekao da otvaranje dva nova poglavlja svedoči o napretku Crne Gore, istakavši i da je za ceo proces proširenja važno i to što su Srbija i Turska ovih dana otvorile takođe nova poglavlja.

Poglavlje 14 o transportu će, po rečima Lukšića, doneti boljitak gradjanima Crne Gore kad je reč o infrastrukturi i propisima koji će biti usaglašeni s evropskim, a prava putnika će biti bolje zaštićena.

Lukšić je podvukao da će pregovorima o poglavlju 15, koje se odnosi na energiju, Crna Gora uskladiti svoju politiku sa standardima i ciljevima Evropske unije vezanim za energetsku bezbednost i snabdevanje.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike