U trendu

Evropa apeluje: Zaustaviti sukobe u Idlibu

PARIZ – Ministri inostranih poslova 14 evropskih zemalja, uputili su danas zajednički zahtev Siriji da u provinciji Idlib obustavi svoje vojne operacije koja podržavaju ruske snage i da se nadalje pridržava odredbi sporazuma o prekidu vatre postignutog 2018. godine.

Oko milion Sirijaca je raseljeno ili izbeglo u protekla tri meseca iz oblasti u kojima se bore pobunjenici koje podržava Turska i sirijskih snaga koje podržava Rusija.

Sirija uz pomoć Moskve nastoji da posle 9-godišnjeg rata ponovo uspostavi kontrolu u provinciji Idlib, poslednjem velikom pobunjeničkom uporištu na severozapadu Sirije.

„Pozivamo sirijski režim i njegove saveznike, posebno Ruse, da obustave ovu ofanzivu u skladu sa sporazumom o prekidu vatre postignutim u jesen 2018. godine“, kaže se u zajedničkom saopštenju 14 evropskih šefova diplomatije, objavljenom u današnjem izdanju pariskog Monda.

„Apelujemo da se odmah obustave sukobi i da svi poštuju obaveze u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, posebno u delu koji se odnosi na zaštitu humanitaraca i medicinskog osoblja koji svoje angažovanje i pomoć koju pružaju civilnom stanovništvu često plaćaju životima“, navodi se u apelu.

U izveštaju AP se podseća da su Turska i Rusija postigle sporazum u septembru 2018. godine o uspostavljanju deeskalacionih zona u provinciji Idlib.

Sporazum je u međuvremenu prekršen zbog sirijske ofanzive, pokrenute s ciljem da se iz ove oblasti potpuno proteraju pobunjeničke grupe.

U nameri da podrži pobunjenike, Turska je u pograničnu oblast na severozapadu Sirije uputila više hiljada vojnika i vojnu opremu, a predsednik Erdogan je obećao da će potisnuti snage regularne sirijske armije.

Međutim, sirijske snage su danas napredovale i zauzele nekoliko sela.

„Borba protiv terorizma ne sme biti izgovor za masovna kršenja međunarodnog humanitarnog prava“, upozorili su evropski ministri spoljnih poslova.

„Pozivamo Rusiju da nastavi pregovore sa Turskom o deeskalaciji u Idlibu, što bi doprinelo pronalaženju političkog rešenja“, navodi se u saopštenju.

Evropski ministri apeluju na Moskvi da ne ometa sprovođenje mehanizma Saveta bezbednosti UN koji reguliše prekograničnu isporuku humanitarne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.