U trendu

Incko sutra podnosi izveštaju o stanju u BiH, pozitivni i negativni aspekti

U najnovijem Izveštaju Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, koji će sutra podneti SB UN, o stanju i radu Saveta za implementaciju mira i političkoj situaciji u BiH, kao uvek do sada su nabrojani pozitivni i negativni događaji u toj državi.

Izveštaj se odnosi na period od 22. oktobra 2016. do 21. aprila 2017. i u njemu se konstatuje da je pozitivna regionalna saradnja realizovana u martu kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio Sarajevo, a nastavljena je sastankom u aprilu u Mostaru kada su se sastali politički lideri BiH, Srbije i Hrvatske.

Iako je BiH nastavila pozitivan trend prema evroatlantkim integracijama i poboljšanju regionalnih odnosa, ocenjuje se da je nepovoljna politička klima postala velika briga za susede iz Hrvatske.

Incko, naime, podseća da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu 29. novembra kazala da su „nestabilnosti u BiH“ velika pretnja Hrvatskoj što može dovesti do regionalnog konflikta.

„U ovom periodu je bilo nekoliko izazova, prvenstveno što se tiče političke situacije koja se razvija u BiH zbog pokušaja revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde“, naveo je Incko i podetio na aktivnosti RS u pokušaju implementacije, kako smatra, neustavnog referenduma usvajanjem Zakona o Danu RS.

On je naveo i da je, uprkos čestim političkim turbulencijama, došlo do nekoliko pozitivnih razvoja situacije u pokušaju integracije sa NATO i EU.

„Ovo uključuje nekoliko pozitivnih pomaka kao što je prijem Upitnika Evropske komisije u decembru i potpisivanje S S SP-a što je okončalo dugi proces pregovora između EU i BiH. U februaru je isticao desetogodišnji rok za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju BiH protiv Srbije za genocide, što je prouzrokovalo određene kontroverze u odnosima političkih partija u Sarajevu“, naveo je Incko.

Kontroverza je, kako je naveo, bila centrirana oko Sakiba Softića, bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u prvobitnom postupku, i njegove legitimnosti da predstavlja BiH u reviziji presude.

Razvoj događaja je, napomenuo je, doveo do velikih kritika na račun bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, što je dovelo do zahlađenja odnosa unutar vladajuće koalicije.

Devetog januara, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH da je Dan Republike Srpske neustavni praznik, vlasti RS su organizovale proslavu u centru Banjaluke.

Proslava je uključivala paradu civilnih i vojnih snaga, kao i učešće nekoliko vojnika Srba unutar OS BiH, naveo je, između ostalog, Incko, preneli su mediji u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.