U trendu

Inicijativa mladih Hrvatske traži izvinjenje za Oluju

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska pokrenula je uoči godišnjice projekat „Isprika“ kojim od hrvatskih vlasti traže da se izvine žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zlocina za vreme i posle „Oluje“ i njihovim porodicama.

Drugu godinu za redom, ova nevladina organizacija apeluje na hrvatske vlasti da upute izvinjenje za ratne zločine za vreme i posle „Oluje“, navodi Slobodna Evropa.

Kako kažu u peticiji, koja će zajedno sa prikupljenim potpisima biti dostavljena udruženjima koja okupljaju žrtve i njihove najbliže koji još uvek čekaju pravdu, „stidimo se ne samo zbog toga što su ovi zlocini pocinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve“.

Kako za Radio Slobodna Evropa kaže koordinator Programa pomirenja u Inicijativi Nikola Puharić, cilj projekta „Isprika“ je ukazati hrvatskoj Vladi da je potrebno da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zlocina za vrijeme i nakon „Oluje“ i njihovim porodica, kao neki minimum solidarnosti nakon što je malo ratnih zlocina iz tog razdoblja istraženo, još manje procesuirano, a tek jedva nešto pocinitelja pravosnažno osuđeno“.

Prošle godine prikupljeno je 320 potpisa, ali kako ce ovogodišnja kampanja uz društvene mreže i medije ukljucivati i billboarde i plakate na javnim prostorima u Zagrebu, za sada u tramvajima, ocekuju veci odaziv nego godinu ranije.

Inicijativa mladih objašnjava da ne traži izvinjenje umesto progona ratnih zlocina, već upravo suprotno.

„Naravno, to ne bi znacilo da onda ne treba procesuirati zlocine, nego bi to izvinjenje trebalo u sebi da uključi i neki zalog za spremnost na procesuiranje svih kršenja ljudskih prava“, kaže Puharić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar