U trendu

NATO zabrinut zbog situacije u Makedoniji, prati situaciju u Albaniji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je tokom današnjeg obraćanja u Evropskom parlamentu da je Alijansa zabrinuta zbog situacije u Makedoniji i da pažljivo prati dešavanja u Albaniji.

„Zabrinuti smo zbog situacije u bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Demokratski procesi se moraju poštovati, a većina mora da ima pravo da odluči ko će formirati vladu“, poručio je Stoltenberg.

On je posebno ukazao i na politička previranja u Albaniji.

”Pažljivo pratimo dešavanja u Albaniji. Voleli bi da vidimo rešenje za političke probleme nastale zbog bojkota parlamenta”, izjavio je generali sekretar, dodavši da je Albanija ” važan saveznik” NATO.

Stoltenberg je istakao važnost borbe protiv terorizma za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana.

On je ukazao na ”ključnu ulogu NATO” u formiranju multietničke vojske BiH, važnost prisustva KFOR-a na Kosovu i na značaj saradnje NATO sa partnerima u regionu.

Tokom razgovora sa članovima Spoljnopolitičkog odbora i Pododbora za bezbednost i odbranu Evropskog parlamenta generalni sekretar je razgovarao i o bližoj saradnji NATO i EU, odnosima Alijanse sa Rusijom, ali i uticaju Turske, kao važne članice NATO, na bezbednost evropskog kontinenta.

„Važno je da Evropa i NATO imajuTursku kao angažovanog saveznika da bi se mogli uhvatiti u koštac s nestabilnošću na jugu, s terorizmom, ali i da se uzvrati na rusko agresivno nastupanje u oblasti Crnog mora“, zaključio je Stoltenberg.

Istovremeno, on je dodao da je vlastima u Turskoj predočeno da su demokratija i ljudska prava temeljni principi NATO.

Stoltemeberg je kao „važnu karatkteristiku“ Alijanse naveo efikasnu saradnju sa vojno neutralnim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.