Optužnica protiv sedam Srba za zločine u istočnoj Bosni

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je podignulo optužnicu za ratni zločin protiv sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koji su optuženi za ubistvo više od 50 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i 11 dece, prenosi Hina.

Navodi se da su optuženi Radomir Pantić (52), Blagoje Vojvodić (54), Branko Jolović (59), Milomir Milošević (55), Nenad Vukotić (56), Nikola Lošić (51) i Čedo Bogičević (45).

Prema tvrdnji Tužilaštva BiH, oni su u proleće 1992. učestvovali su u kampanji entičkog čišćenja u istočnoj Bosni i u zločinu počinjenom u selu Zaklopača, u opštini Milići, nedaleko od Srebrenice.

Hina navodi da je to selo napadnuto 16. maja 1992. i da je pritom ubijeno najmanje 57 meštana civila, a u napadu su pojedinačno i u manjim grupama likvidirani i starci, žene i deca. Kako je utvrđeno naknadnom istragom ubijeno je 11 dece starosti od četiri do 12 godina.

Optuženi se terete da su direktno učestvovali u tim ubistvima.

Hina navodi da se za žrtvama ubijenim u Zaklopači tragalo duže od deset godina, a masovna grobnica u kojoj je bila skrivena većina tela pronađena je 2004.

Iz Tužilaštva BiH tvrde da je ovo jedan od najtežih slučajeva ratnih zločina počinjenih u istočnoj Bosni i spremaju 110 svedoka optužnice i više od hiljadu materijalnih dokaza.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike