U trendu

Picula: Problem postoji, rešiti ga dijalogom

PODGORICA – Situacija u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti mora se rešiti dogovorom, jer svaka dalja polarizacija društva može samo štetiti nekim drugim procesima unutar zemlje, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, hrvatski evroposlanik, Tonino Picula.

Picula u intervju za Radio Crna Gora kaža da je u politici, apsolutno, dijalog osnovni instrument.

„Meni se čini, bez želje da ulazim detaljno u odnose na crnogorskoj sceni, da je ovaj zakon donešen u jednoj i te kako polarizovanoj društvenoj i političkoj atmosferi“, naveo je Picula.

Sada je, kaže, pitanje na koji način učiniti dijalog o tom zakonu i njegovoj primeni mogućim.

„Tu, naravno, mogu samo zatražiti više odgovornosti svih onih koji su uključeni ili imaju interesa da se taj problem reši, jer smatram da dogovor nema alternativu. Dalja polarizacija može samo štetiti nekim drugim procesima unutar same Crne Gore“, smatra Picula.

Ne vidi, ističe, da bez jednog ozbiljnog dogovora, pre svega unutar Crne Gore, ali i smanjivanja tenzija u crnogorskom susedstvu, problem koji postoji neće biti rešen.

Govoreći o promeni metolodogije pristupanja Evropskoj uniji, Picula veruje da će, kako kaže, Evropske komisije o novim pravilima biti hibridan.

“Postojeća metodologija će sigurno pretrpeti neke izmene. Sigurno da će nešto od Makronovog predloga biti uvršteno. U kojoj meri, naravno, ostaje da se vidi. Brzo ćemo saznati“, rekao je i dodoa da bi lično voleo da se ne čeka majski samit u Zagrebu, već da se novi metodološki pristup dogovori već u martu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.