U trendu

Šarović: Podržavam mali Šengen

Ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH Mirko Šarović (SDS) izjavio je danas da on podržava inicijativu „mali Šengen“, odnosno povezivanja regiona, pod uslovom da to ne bude zamena za članstvo u Evropskoj uniji.

„Govori se o inicijativi za unapredjenje zone slobodne trgovine, o većem povezivanju. Ja sam od onih koji podržavaju tu inicijativu“, kazao je Šarović novinarima posle sednice Saveta ministara BiH.

On je dodao da je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić u Ohridu o tome razgovarao sa predsednicima i premijerima ostalih zemalja, te da je o tome danas informisao Savet ministara BiH.

„Mislim da BiH treba da bude u tom projektu od početka, suština je da se povezujemo u regionu, logično pod uslovom da to ne bude bilo kakva zamena za evropski put BiH. Verujem da nije“, ocenio je Šarović.

On je izrazio nadu da će BiH u decembru biti pozvana kako bi konkretnije razgovaralo o ovoj inicjativi.

Govoreći o sporu Srbije i Bosne i Hercegovine kada su u pitanju granice, Šarović je kazao da se pregovara o detaljima.

„Ukoliko se nadje zajednički jezik, onda ćemo imati sporazum o granici. To je uvek dvosmerna ulica. Važno je pitanje i treba na tome raditi“, dodao je on.

Govoreći o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za NATO, on je ponovio da je stav političara Republike Srpske jasan i da on govori o vojnoj neutralnosti.

Zaključci parlamenta RS su najobičniji politički pamflet
Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović ocenio je zaključke posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske najobičnijim političkim pamfletom.
„Svašta nam je ispričao član Predsedništva BiH Milorad Dodik – i o onim jagnjadima, prasadima, Amerikancima, Evropljanima, naprosto nisam mogao sve da zapamtim. Nudio nam je čak i koaliciju“, kazao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, vraćanje Narodne skupštine RS na 1995. godinu je potpuno suvišno.

„Ako govorimo o velikim pitanjma u Narodnoj skupštini, koja bi trebalo da budu opšte prihvaćena, onda se podrazumeva da svi treba da učestvuju“, ocenio je lider SDS-a.

Šarović je dodao da SDS nije imao priliku da učestvuje u kreiranju informacije o kojoj se raspravljalo na sednici parlamenta, a koja je, kako je kazao, loš, nakaradan, pretenciozan i netačan materijal.

„Jedan pravi pravcati politički pamflet. Mislim da se on zaista nije trebao pojaviti pred poslanicima Narodne skupštine“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, zaključci koje je usvojila vladajuća većina u RS, nemaju preveliki domet.

„Mislim da su više naručeni za ovaj trenutak u kom treba da se održi tenzija. Nekad političke opcije, i one koje su na vlasti, žele da održe jaku tenziju, jer se u toj tenziji najbolje snalaze…. Ponekad treba izmisliti neprijatelja“, dodao je Šarović.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su rano jutros dvadeset zaključaka, medju kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje.

U zaključcima se, izmedju ostalog, najavljuje donošenje novog Ustava RS, odbacivanje bonskih ovlaštenja visokih predstavnika, kao i zahtev za ukidanje OHR-a.

Usvojena je i Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS, u kojoj se navodi da institucije Republike Srpske imaju obavezu da insistiraju na doslednom sprovodjenju Dejtonskog sporazuma, posebno Aneksa četiri – Ustava BiH.

U informaciji su navedene i teške optužbe na račun opozicije u RS i predstavnika SDS-a i PDP-a u institucijama BiH u Sarajevu, koji su označeni kao „izdajnici, bakirovci, nosioci probosanske politike“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.