U trendu

Srbija i BiH dogovorile zajedničko održavanje 11 mostova

Dogovorena je zajednička nadležnost Srbije i BiH za održavanje 11 od ukupno 13 mostova koji se nalaze između dve zemlje, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

Na granici između Srbije i BiH nalaze se mostovi na tri granične reke Savi, Uvcu i Drini i dogovoreno je da Srbija održava šest mostova, a BiH pet, kažu u tom ministarstvu.

„U poslednjih 20 i više godina o tim mostovima niko nije sistemski vodio računa, sada smo postigli dogovor oko održavanja tih mostova koji povezuju naše dve države“, rekao je Poledica Tanjugu.

Mostove na Drini održavaće Srbija, dva mosta preko Save i tri preko Uvca BiH.

„Imali smo juče zvaničan sastanak delegacija Srbije i BiH, koji je usledio za samo dve nedelje posle sastanka premijera Aleksandra Vučića i predsednika Saveta ministra BiH Denisa Zvezdića, a tema je bila održavanje mostova između naše dve države“, rekao je Poledica.

On je podsetio da se zajednički gradi most preko Drine Ljubovija-Bratunac i da je u planu uspostavljanje zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu.

Zajednički granični prelaz znači, ističe Poledica, da će procedura prelaska granice biti pojednostavljena, a vreme zadržavanja putnika i robe maksimalno smanjeno pošto će granične službe obe zemlje biti pod jednim krovom.

„Granične službe obe zemlje radiće zajedno kako bi se protok robe i ljudi maksimalno ubrzao“, dodao je Poledica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.