U trendu

Udruženje: Sprečiti okupljanje ravnogoraca u Višegradu

VIŠEGRAD – Udruženje „Svi za bolji Višegrad“ pozvalo je nadležne da spreče okupljanje Ravnogorskog pokreta i veličanje Draže Mihajlovića u ovom gradu, koje je najavljeno za 13. mart.

Ravnogorski pokret najavio je celodnevni program obeležavanja godišnjice hapšenja Draže Mihajlovića, navodi portal Klix.

Udruženje u saopštenju tvrdi da oni u petak ponovo nameravaju da okupe „četnicke horde“ iz Višegrada, ali i Srbije i Crne Gore i da nastave „sramnu tradiciju obeležavanja i veličanja četnickog vođe Draže Mihajlovića“, koji je, kako navode, odgovoran za zločine nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim nesrpskim građanima za vreme Drugog svetskog rata.

Udruženje od nadležnih institucija BiH traži da brane državni poredak i spreče ugrožavanje prava svih građana, a od ministra bezbednosti BiH Fahrudina Radončića da preduzme sve da se okupljanje zabrani u gradu u kojem je, kako tvrde, ubijeno više od 3.000 Bošnjaka i u kojem su mnogi preživeli bili izloženi torturama i poniženjima.

„Veliki broj silovanih Bošnjakinja vas obavezuje da u svojoj ministarskoj nadležnosti i ljudskom osećaju preduzmete sve potrebne mere kako bi sprečili najavljeno okupljanje. Takođe, napominjemo da je Međunarodni sud u Hagu izrekao doživotne kazne za te zlocine u režiji četnicke ideologije i mislimo da na osnovu toga imate ljudsku, moralnu i zakonsku osnovu da to sprečite i zabranite“, navodi se u saopštenju.

Ovo Udruženje pozvalo je članove predsedništva BiH i druge zvaničnike BiH i RS, kao i visokog predstavnika Valentina Incka i predstavnike EU da preduzmu mere zabrane rada i delovanja svih udruženja u BiH koja, kako kažu, svojim radom i delovanjem podsticu i šire nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Oni su pozvali i načelnika Višegrada Mladena Đurevića da ne dozvoli ovakva okupljanja i da, kako navode, dokaže da je za suživot sa Bošnjacima i spreči „četničko divljanje“ koje se dogodilo prošle godine u tom gradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.