U trendu

Zapadni Balkan u paketu: Bez kočenja pristupnog procesa – do prijema u EU

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je na radnoj večeri sa premijerima zapadnobalkanske šestorke iznela ponudu da region u narednom periodu postane neka vrsta „isturenog odeljenja“ Evropske unije, pišu „Večernje novosti“.

Mogerinijeva je na sastanku u Briselu u sredu uveče, prenela liderima iz Beograda, Prištine, Skoplja, Podgorice, Sarajeva i Tirane da je EU spremna da politički ne koči dalji proces pristupanja, sve dok se ne dođe do krajnje instance, odnosno konačnog ulaska.

Ali, naglasila je da tačne rokove prijema novih članica, zbog mnogobrojnih problema u samoj Uniji, u ovom trenutnku nije moguće predvideti, pišu „Novosti“.

Kako dodaje list, potez Mogerinijeve u velikoj meri iznuđen je potrebom Brisela da se smiri nervoza na Zapadnom Balkanu podignuta u velikoj meri i zbog osećaja da su evropske integracije regiona potpuno stavljene „ad akta“.

I sam sastanak sazvan je s namerom da se prevaziđe trenutni negativni razvoj situacije u regionu i da se sve strane angažuju – EU na održavanju dinamike pregovora, a kandidati na ispunjavanju preuzetih obaveza.

„Zato je ponuda da se pregovarački proces ne razvlači, da se održi željena brzina, a da se zastane tek pred prijem u EU. U sklopu ove strategije, već je nagovešteno da se za kraj juna priprema međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija trebalo da otvori nova pregovaračka poglavlja“, pišu „Novosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar