U trendu

Djordjević: Žene ne smeju biti žrtve nasilja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević danas je povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ posetio Beogradjanku romske nacionalnosti koja je godinama doživljavala nasilje od strane nevenčanog supruga i poručio da je svaki vid nasilništva u Srbiji nedopustiv.

Ministar je žrtvi nasilja i njenoj porodici obećao da će pronaći način da im obezbedi siguran i adekvatan smeštaj, u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu u Beogradu i istakao da država brine o svim gradjanima, kao i da žrtve nasilja nisu same.

Borba protiv svakog oblika nasilja, a posebno nad ženama, prema njegovim rečima daje rezultate samo u sveobuhvatnoj i sistemskoj saradnji svih institucija, a u proteklom periodu učinjeno je mnogo kako bi se unapredila ta oblast.

„Statistika nas opominje da moramo još više da radimo na edukaciji, prevenciji i suzbijanju ovog negativnog fenomena. Država je značajno unapredila normativna rešenja ali se još uvek suočavamo sa izazovima kada je u pitanju njihovo sprovodjenje“, rekao je Djordjević i dodao da je država odlučna da stane na put nasilju nad ženama ali i svim drugim vidovima nasilja, te da je neophodno da počinioci snose odgovornost za svoja zlodela.

On je podsetio da je Vlada Srbije 1. juna 2017. godine donela Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je uneo novine kojima je omogućeno izricanje „hitnih mera“ – privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja, kao i da je pre manje od godinu dana uspostavljena Nacionalna SOS telefonska liniju za žene žrtve nasilja.

„Predstoji nam dug put ka potpunoj eliminaciji nasilja, problema koji zahteva sinhronizovano delovanje svih aktera na njegovom suzbijanju. Mora da postoji svest o tome da nasilje nije isključivo individualni ili porodični problem već problem društva u celini. Poruka države je jasna – ni jedna žena ne sme da trpi nasilje“, rekao je Djordjević i naveo da trenutno u Srbiji postoji 15 sigurnih kuća/prihvatilišta za žene koje su preživele nasilje.

Medjunarodna kampanja ,“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ tradicionalno počinje 25. novembra na Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra na Dan ljudskih prava.

U kampanju se svake godine uključuju pojedinci i organizacije u više od 100 država koje zahtevaju eliminisanje svih oblika nasilja nad ženama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.