U trendu

Kabinet Brnabićke UNS-u: Proces usvajanja Medijske strategije bio inkluzivan i transparentan

Kabinet premijerke Ane Brnabić naveo je da je proces usvajanja Medijske strategije bio inkluzivan i transparentan i da je to potvrdjeno nedavno objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku, navodi se u odgovoru na pismo Udruženja novinara Srbije (UNS).

Udruženje novinara Srbije (UNS) prenelo je odgovor iz kabineta premijerke na jučerašnje pismo tog udruženja u kojem se izražava nezadovoljstvo zbog izmena u tekstu Nacrta strategije razvoja sistema javnog informisanja, sa kojim članovi Radne grupe za njegovu izradu nisu bili upoznati.

„Strategija razvoja sistema javnog informisanja (Medijska strategija) je dokument koji je naša javnost sa razlogom nestrpljivo očekivala i njenoj izradi smo pristupili temeljno i odgovorno, uzimajući u obzir sve postojeće, ali i neke potencijalne probleme koji bi se po njenom usvajanju mogli pojaviti“, navodi se u premijerkinog kabineta.

Iz kabineta predsednice Vlade Srbije su naveli da je Vlada nacrt teksta Medijske strategije uputila ranije ovog meseca EK na mišljenje, o čemu je premijerka informisala članove Radne grupe zadužene za izradu tog dokumenta na sastanku održanom 17. maja i dodaje da tekst Medijske strategije nije konačan.

U odgovoru se navodi da je javna rasprava organizovana sa ciljem da gradjani i institucije koji nisu učestvovali u postupku izrade radne verzije dokumenta mogu da daju svoje primedbe i sugestije, i na taj način taj dokument učine obuhvatnijim.

„Generalni sekretarijat vlade je, nakon održane javne rasprave, razmotrio više od 300 pristiglih primedbi, od kojih je prihvaćeno nešto više od 80 njih. Očekujemo da uskoro dobijemo mišljenje Evropske komisije“, navodi se u odgovoru i dodaje da će nakon toga taj dokument ponovo biti predočen članovima radne grupe i pripremljen za usvajanje na sednici Vlade.

U kabinetu su naveli da Vlada očekuje da će nakon usvajanja konačnog dokumenta biti stvoreni uslovi da se medijska scena učini boljom, kako bi se nivo informisanja gradjana i položaja novinara dodatno unapredio.

„Nakon usvajanja strateškog dokumenta nas tek čeka težak i odgovoran rad i na izmeni postojeće zakonske regulative, ali i na njenoj primeni“, navodi se u odgovoru UNS-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.