U trendu

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta u Skupštini Beograda

BEOGRAD – Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta u Skupštini grada Beograda predstavljen je predlog budžeta za sledeću godinu koji je prošao javnu raspravu i koji bi, kako je rečeno, uskoro Gradsko veće trebalo da predloži skupštini.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović naveo je da sednica Socijalno-ekonomskog saveta ima tri dela – jedan čine lokalne samouprave, drugi predstavnici preduzetnika i poslodavaca, dok su u trećem delu sindikati.

On je rekao da je na današnjoj sednici razmatran finansijski plan Socijalno-ekonomskog saveta i plan rada, kao i predlog budžeta koji je prošao javnu raspravu.

Podsetio je da je Skupština grada uvela pravilo da se predlozi budžeta razmatraju, to jest da budu predstavljeni na Socijalno-ekonomskom savetu, kao i odluke u vezi sa poreskom politikom i taksama u Gradu Beogradu za sledeću godinu.

To je, kaže Mladenović, naišlo na dobar prijem kod sindikata i poslodavaca, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Mladenović je naglasio da je uvedena praksa da se sednice Socijalno-ekonomskog saveta održavaju i van centra grada, te da je plan da ove nedelje sednica bude održana u opštini Obrenovac.

„Želimo da u prigradskim opštinama razmatramo važne teme“, istakao je Mladenović.

Naveo je da se očekuje da će u narednim danima Gradsko veće predložiti odluku o budžetu, kao i da će sednica Skupštine grada biti održana početkom sledeće nedelje kada je, kaže, inače redovan termin za usvajanje budžeta.

„Bila je javna rasprava i veliki broj predloga je stigao. Videćemo šta će od njih moći da se uključi u ovaj predlog budžeta. Mislim da je ovo dobra praksa da se sa građanima formulišu najvažniji planovi“, rekao je Mladenović.

On se osvrnuo i na projekat izgradnje metroa i dodao da će se ovaj projekat najvećim delom finansirati kreditnim sredstvima.

„Imamo sredstva koja su predviđena za metro i tiču se projektovanja urbanističkih planova i pripremnih stvari koje su ključne“, rekao je Mladenović.

Dodao je da u Sekretarijatu za javni prevoz postoji određen iznos novca koji se tiče finansiranja preduzeća „Beogradski metro voz“ i određenih projekata koji se preko tog preduzeća finansiraju.

Govoreći o Starom savskom mostu, istakao je da postoje određene pripremne radnje koje idu preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

„Došli smo do faze da će sledeće godine početi izgradnja“, rekao je Mladenović i dodao da je taj projekat finansiran uz pomoć Vlade Srbije i kreditnih sredstava. Naveo je da projekat gondola neće biti realizovan dok se ne završe arheološka istraživanja koja su neophodna za pripremu terena kuda gondola treba da prođe.

„Novac za ovaj projekat je bio obezbeđen pre tri godine zajedno sa Vladom Srbije. Kada se dobije građevinska dozvola i stvore uslovi za početak izgradnje, Grad će biti spreman da finansira svoj deo za izgradnju gondole“, rekao je Mladenović.

Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Beograda Dragan Todorović kaže da je Socijalno-ekonomski savet izuzetno značajan u ovim vremenima kada, kako kaže, imamo mnogo podela u društvu.

„Bez dijaloga i dogovora sve tri strane – države, poslodavca i sindikata, nema dobre situacije u društvu. Imamo više kriza na različitim mestima i njih možemo rešiti samo uz socijalni dijalog ova tri partnera, bez toga teško da će nam biti dobro“, rekao je Todorović, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.