U trendu

Sukob rukovodstava Jevrejske opštine Beograd oko imovine žrtava holokausta

Jevrejska opština Beograd (JOB) ocenila je danas da je odluka rivalskog rukovodstva i njegovog predsednika Danila Medića da u novinama objavi poziv za raspolaganje nepokretnom imovinom žrtava holokausta u potpunoj suprotnosti sa zakonom i da je taj postupak krajnje zabrinjavajuć i štetan po jevrejsku zajednicu.

Kako se navodi u saopštenju, Medić je u Večernjim novostima objavio oglas za podnošenje ponuda za zajedničku izgradnju poslovno-stambenog objekta na Južnom bulevaru i na Studentskom trgu u Beogradu.

„Oba oglasa krše odredbe Statuta same JOB, što čini ovakvo istupanje Medića u javnosti krajnje zabrinjavajućim i štetnim po jevrejsku zajednicu. Po Statutu JOB za raspolaganje nepokretnom imovinom nadležna je isključivo Skupština JOB. Skupština nikada nije održana i odluka o raspolaganju navedenom imovinom nije doneta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u oba slučaja radi o imovini stečenoj na osnovu Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih naslednika, koju nije moguće prodati, pokloniti, opteretiti hipotekom ili zaključiti ugovor o zajedničkoj izgradnji bez posebne pisane saglasnosti Izvršnog odbora.

JOB je ukazao da su članovi te opštine još pre tri meseca ubedljivom većinom glasova smenili Medića ali da i dalje čekaju upis novog rukovodstva u Registar crkava i verskih zajednica u Ministarstvu pravde.

„Upisom izabranog predsednika u registar crkava i verskih zajednica momentalno bi se zaustavilo dalje nezakonito postupanje smenjenog rukovodstva i urušavanje jevrejske zajednice kojoj preti potpuni sunovrat, a na štetu šire društvene zajednice. Pitam se koji je interes Ministarstva pravde da ne izvrši upis novog predsednika i posle tri meseca od održavanja izbora u JOB i na taj način aktivno doprinese krizi u jevrejskoj zajednici“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.