U trendu

Zoran Radojičić novi gradonačelnik Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograd izabrali su danas dr Zorana Radojičića za novog gradonačelnika.

Za izbor Radojičića glasalo je 67 odbornika.

Od 110 odbornika bilo je 93 prisutnih, od 83 listića koji su ubačeni u kutiju, bilo je 73 važećih i 10 nevažećih listića.

Istovremeno, za zamenika gradonačelnika izabran je Goran Vesić.

Članovi Gradskog veća biće Dragomir Petronijević, Tanja Popović, Stevo Marušić, Miloš Dangubić, Gavrilo Kovačević, Zoran Adamović, Elena Bilić, Filip Marjanović, Fadilj Eminović, Vojin Vučićević, Vladimir Jestratijević, Slobodan Šolević i Milan Janković.

Odbornici su „u paketu“ glasali za gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća, tajnim glasanjem, zaokruživanjem „za“ ili „protiv“, iza paravana.

Radojičić je u ekspozeu rekao da je njegov san da glavni grad Srbije u naredne četiri godine postane prava moderna evropska prestonica, te da od svog tima očekuje da mnogo rade i da imaju rezultate.

„Ulozićemo mnogo truda kako bi ostvarili naše ciljeve, a građane ćemo redovno obaveštavati o našim planovima i ciljevima“, istakao je Radojičić.

Poručio je da će biti nastavljene velike investicije i projekti, kako bi se grad dalje razvijao.

Izborom na nove funkcije, Radojičiću i Vesiću je prestao odbornički mandat, a na kraju sednice ostavke na mesto odbornika, usmeno sa govornice, podneli su i Svetislav Goncić, Vesna Stanojević i Aca Petrović sa liste “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, kao i Toma Fila sa liste SPS-JS.

Umesto njih, odbornici u gradskom parlamentu, ubuduće će biti Vladimir Šuša, Blagoje Stanistavljević, Marjana Krasić, Nenad Stojanović i Miodrag Grdinić, sa liste “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, kao i Milivoje Nikolić sa liste SPS-JS.

Na početku sednice, konstatovane su ostavke bivšeg gradonačelnika i ministra finansija Siniše Malog i ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, koji su ih podneli između dve sednice, zbog nespojivosti funkcija.

Njih su u skupštinskim klupama zamenili Miona Stanković sa liste SNS i Žarko Krešić sa liste SPS-JS.

Takođe, PUPS je predao zahtev za formiranje svoje odborničke grupe.

Brojne pristalice SNS okupile su se jutros na Trgu Nikole Pašića kako bi uoči sednice za izbor gradonačelnika pružile podršku svom kandidatu Zoranu Radojičiću kog su dočekale aplauzom, a predstavnika opozicije Dragana Đilasa zvižducima i povicima uaaa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.