U trendu

Barnije: Sporazum o Bregzitu da bude gotov do oktobra 2018.

Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije mora da bude spreman do oktobra naredne godine, izjavio je danas glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije.

„Moraćemo da imamo konačnu verziju sporazuma o povlačenju spremnu do oktobra 2018, za manje od godinu dana“, rekao je Barnije na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Velika Britanija i EU objavile su jutros da su postigle dovoljan napredak u pregovorima o uslovima Bregzita kako bi moglo da se pređe na sledeću fazu razgovora o tranzicionom periodu i budućim trgovinskim odnosima.

Barnije je kazao takođe da nije moguće izneti tačnu sumu novca koji će Britanija platiti EU nakon izlaska iz evropskog bloka zato što bi brojke mogle da se promene u budućnosti.

„Nikada nisam navodio bilo kakve brojke i neće to ni danas da započinjem… zato što mogu da se promene“, kazao je Barnije.

Rojters je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da Velika Britanija procenjuje konačne troškove ispunjavanja obaveza koje ima prema Evropskoj uniji povodom Bregzita na 40 do 45 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.