U trendu

Bela kuća smanjuje izdvajanja za diplomatiju i medjunarodnu pomoć

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa predložila je značajno smanjenje izdvajanja za diplomatiju i finansiranja medjunarodne pomoć, kako bi se povećao vojni budžet, saopštili su danas anonimni američki zvaničnici.

Smanjenje budžeta od 37 posto planirano je za američko Ministarstvo spoljnih poslova i Agenciju za medjunarodni razvoj (USAID).

Za Stejt department i USAID u tekućoj aktuelnoj godini izdvojeno je 50 milijardi dolara, malo manje od jedan posto federalnog budžeta.

Zvaničnici navode de će budžetski rez od skoro 40 posto najverovatnije zahtevati smanjenje broja zaposlenih, posebno obezbedjenje u američkim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu.

Vlada SAD je za 2018. godinu predložila povećanje vojnog budžeta za 54 milijarde dolara što je devet odsto, uz smanjenje finansiranja medjunarodne pomoći i budžeta mnogih službi, medju kojima i Agencije za zaštitu životne sredine.

Bela kuća je saopštila da će biti smanjeni budžeti svih ministarstava, uključujući i onih koja su povezana sa službama bezbednosti, dok će smanjenje medjunarodne pomoći inostranstvu biti „znatno“.

Američki predsednik je u petak najavio povećanje vojnog budžeta, obećavajući jedno od „najvećih ojjačavanja američke vojske u istoriji“.

Pentagon će dobiti mnogo više novca u sladu s Trampovim predizbornim obećanjem, ali će druga ministarstva, agencije i programi medjunarodne pomoći biti drastično smanjeni. Brojke još nisu konačne, i ministarstva i druge službe moći će da se žale na smanjenje.

„Značajno ćemo modernizovati svu našu vojsku, svu našu vojsku, ofanzivnu, defanzivnu, sve, veće i bolje i jače nego ikada pre“, najavio je ranije Tramp.

Konačni Trampov predlog državnog budžeta za 2018. godinu očekuje se sredinom marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.