Brazilski diplomata razotkrio laži: Ne možete za 24h da kažete čime je otrovan Skripalj

Nemoguće je za kratko vreme ustanoviti koji tip nervnog agensa je upotrebljen za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćerke, izjavio je Žoze Bustani, bivši čelnik Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

„Ne možete da ustanovite za 24 sata koji tip otrova je upotrebljen, niti odakle je stigao“, rekao je Bustani, brazilski diplomata u intervjuu za RT.

On je dodao da ima mnogo pitanja u vezi sa britanskom istragom o incidentu u Solzberiju, u kome su bivši dvostruki špijun Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani.

London je za to odmah posle incidenta optužio Moskvu, što Rusija odbacuje.

„Zašto nisu odmah pozvali OPCW? I zašto se OPCW nije ponudila da preduzme akciju, jer je uloga te organizacije da krene odmah i ispita žrtve?“, upitao je Bustani. Prema njegovim rečima, OPCW ima sve kapacitete za takav posao.

RT podseća da je Britanija kasnije, usred istrage, zatražila pomoć OPCW i Francuske, a odbacila ponudu Rusije.

Bustani, ipak, poziva na strpljenje i smatra da bi Rusija trebalo da ima poverenja da će OPCW istragu sprovesti profesionalno.

On je, u istom intervjuu, rekao da je 2002. godine, pre americke invazije na Irak, pod pritiskom Vašingtona smenjen sa čela OPCW-a.

Prema njegovim rečima, poruku da mora da „ode u roku od 24 sata“ preneo mu je Džon Bolton, tadašnji podsekretar u Stejt departmentu, a sadašnji savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost.

Bustani kaže da je u to vreme pokušavao da ubedi Irak i Libiju da uđu u OPCW, što bi značilo da bi te dve zemlje morale da se odreknu hemijskog oružja, ako su ga imale.

Prema pouzdanim izvorima, dodao je, bilo je očigledno da su Iračani tokom prvog Iračkog rata uništili sve zalihe i da nije ostalo ništa zbog čega bi trebalo da ih optuže da posedovanje hemijskog oružja.

Bustani kaže da je smenjen upravo kada je, u neformalnim razgovorima sa Iračanima i Libijcima, postigao napredak.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Cmilja

    I mi cemo odmah sve da znamo kad udjemo u EU. Oni ce nam kazu unapred, ne moramo da cekamo da se nesto desi.

  2. Anonimni

    Kako ne mogu,pa valjda znaju ljudi sta su koristili!

  3. mica

    Demokratske vrednosti nemaju alternativu !!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike