U trendu

Danas drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Gotovo 47 miliona Francuza danas bira u drugom krugu parlamentarnih izbora novi saziv parlamenta na kojima se predvidja da će centristička stranka novog predsednika Emanuela Makrona osvojiti apsolutnu većinu.

Makronova Republika u pokretu osvojila je u prvom krugu 32,32 odsto glasova, desničarski Republikanci 21,56 odsto a ekstremno desničarski Nacionalni front 13,20 odsto glasova.

Socijalisti, koji su do skora bili na vlasti, osvojili su 9,51 odsto glasova, manje od radikalne levice koja je u zajednici s komunistima dobila 13,74 odsto glasova.

Pariski Mond ocenio je da Republika u pokretu posle izbora neće imati jaku opoziciju posebno zbog podela unutar tradicionalnih stranaka, levice i desnice, u kojima postoje struje koje će podržati najavljene Makronove reforme.

Radikalna levica, koja želi da bude „prva opozicija“ možda neće imati dovoljno glasova da formira poslaničku grupu, dok će ektremna desnica, prema anketema, osvojiti oko četiri mesta u parlamentu, naveo je Mond.

Ukupno 66.546 biračkih mesta će biti otvoreno u 8.00, a zatvoreno u 20.00, posle čega se ubrzo očekuju prve izlazne ankete sa biračkih mesta.

Izbori će biti održani uz jake mere bezbednosti. U celoj zemlji je rasporodjeno dodatnih 50.000 policajaca i žandarma.

U Francuskoj je na snazi vanredno stanje uvedeno 2015. godine posle talasa terorističkih napada u kojima je stradalo 239 osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.