U trendu

Erbas i Daso najavili sporazum o budućem francusko-nemačkom borbenom avionu

Kompanija Erbas (Airbus) i Daso Aviasjon (Dassault Aviation) objavile su danas da su postigle načelni dogovor o razvoju francusko-nemačkog borbenog aviona, što je bilo najavljeno prošlog jula u Parizu i Berlinu.

Erbas i Daso regrupisali su svoje snage za razvoj i proizvodnju „Evropskog sistema budućnosti za borbu u vazduhu“ (Scaf) oko 2040. godine, saopštile su dve grupe na Salonu aeronautike u Berlinu.

„Radi se o načelnom dogovoru. Prva poruka je da kažemo ‘da’, mi smo spremni“ za razvoj ovog aviona, rekao je generalni direktor kompanije Daso Erik Trapije na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa šefom Erbasa za odbranu i svemir, Dirkom Hokeom.

On je rekao da ovim poručuju svojim ministrima odbrane i političkim zvaničnicima da su spremni.

„Ovo je istorijski trenutak za avioindustriju“, rekao je Hoke i dodao da je to „veliki korak napred za razvoj sposobnosti u Evropi i osiguranje evropskog suvereniteta“.

Berlin i Pariz dogovorili su se prošlog leta da razviju evropski vazduhoplovni borbeni sistem koji bi trebalo da do 2040. zameni sadašnje borbene avione „Rafal“ (Rafale) za Francusku i „Jurofajter tajfun“ (Eurofighter Typhoon) za Nemačku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.