U trendu

„Formiranje vojske EU nemogući san“

Formiranje vojske Evropske unije je nemogući san, rekao je ruski ambasador u NATO-u Aleksandar Gruško, istakavši da države članice EU mogu samo da uspostave zajednički Generalštab koji bi planirao i kontrolisao vojne operacije.

„Formiranje evropske vojske je nemogući san. Najbolje što mogu da urade jeste da uspostave neku vrstu zajedničkog Generalštaba koji bi bio sačinjen od vojnog i civilnog osoblja koje bi planiralo i kontrolisalo sve vojne operacije u kojima učestvuje EU“, naveo je on.

Agencije EU razmatraju mogućnost formiranja Generalštaba, dodao je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u. Istovremeno, naveo je, Rusija će pažljivo pratiti kupovinu američkih krstarećih raketa od strane Poljske.

Prema njegovim rečima, ta odluka SAD i Poljske negativno utiče na evropsku bezbednost. Varšava i Vašington dogovorili su se o isporuci Poljskoj 70 krstarećih raketa klase vazduh-zemlja, kojima će biti opremljeni avioni F-16.

Istovremeno, Gruško je istakao da je Rusija spremna da uspostavi vojne veze sa NATO-om. „Ako su sve zemlje NATO zaista zainteresovane za deeskalaciju tenzija u vojnom aspektu, smatramo da je jedan od glavnih zadataka uspostavljanje veza po vojnoj liniji. Rusija je na to spremna, a na prethodnom Savetu Rusija-NATO ruski predstavnici su formulisali čitav niz predloga po tom pitanju“, rekao je on.

Takođe, Gruško je rekao da će formiranje NATO grupacije u Crnom moru će negativno uticati na bezbednost u tom regionu.

„Svi planovi formiranja bilo kakve grupacije Alijanse u tom regionu predstavlja opasnost. Sećam se da je neko iz bugarskih zvaniučnika rekao da bi radije na obali Crnog mora gledao turističke jahte nego vojne brodove. Mi moramo težiti ka tome, kako bi taj region bio sačinjen od ekonomske i političke saradnje“, rekao je on.

(Sputnjik)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike