najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Francuz planirao napad tokom Eura 2016

Državljanin Francuske koji je uhapšen krajem maja na ukrajinsko-poljskoj granici planirao je niz napada u Francuskoj uoči i tokom Evropskog prvenstva u fudbalu, kod njega je u trenutku hapšenja pronađeno 125 kilograma eksploziva, objavile su danas ukrajinske vlasti.

Šef ukrajinske Državne bezbednosti (SBU) Vasilij Gricak je izjavio da je neimenovani Francuz bio u kontaktu sa ilegalnim naoružanim grupama u Ukrajini, u svrhu kupovine oružja i eksploziva, preneo je Rojters.

“Francuz je govorio negativno o potezima svoje vlade, masovnoj migraciji, širenju islama i globalizaciji, kao i o planovima da izvrši više terorističkih napada”, rekao je Gricak na konferenciji za štampu u Kijevu.

Francuska televizija M6 je u subotu objavila da je 25-godišnjak uhapšen krajem prošlog meseca na ukrajinskoj granici, a kod njega je u automobilu pronađen arsenal oružja i eksploziv, uključujući raketne bacače i kalašnjikove.

Portparol ukrajinske pogranične službe Oleg Slobodijan je istog dana potvrdio da je Francuz uhapšen, dok je portparol ukrajinske bezbednosne službe SBU odbio da komentariše hapšenje.

Uhapšeni muškarac, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom zatvoru u očekivanju mogućeg izručenja francuskim vlastima, planirao je da izvrši napad u Francuskoj, objavila je televizija M6.

Bezbednosni organi u Evropi su na oprezu nakon što su džihadisti u Parizu u novembru prošle godine izvršili terorističke napade u kojima je ubijeno 130 ljudi, kao i napada u Briselu u martu, kad je u metrou i na aerodromu ubijeno 32 ljudi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike