U trendu

Hant strepi od „nemirnog razvoda“

BEČ – Ministar inostranih poslova Velike Britanije Džeremi Hant izrazio je danas strepnju zbog mogućeg „nemirnog razvoda“ sa EU.

On se, nakon sastanka sa šeficom austrijske diplomatije Karin Knajsel u Beču, izjasnio protiv produženja pregovora o Bregzitu.

Hant je istakao da produženje ne bi prihvatili ni britanski parlament, a ni građani.

„Mi se spremamo na to da neće biti dogovora, jer postoji pravi rizik od nemirnog razvoda“, rekao je on novinarima.

Knajsel je kazala da se i Austrija i druge članice pripremaju za razne secanrije.

Ona je isključila mogućnost da države članice EU mogu u pregovorima zaobići Evropsku komisiju, dodajući da su smernice jasne i da je nadležnost za pregovore data EK.

Priznala je da je EU u pojedinim oblastima podeljena, pre svega kada je reč o migraciji, ali kod Bregzita to, prema njenim rečima, nije slučaj.

Hant je pohvalio britansko-austrijske odnose i podvukao je da Velika Britanija polazi od toga da će biti nastavljeno konstruktivno partnerstvo i sa EU.

Kazao je da postoji pragmatičan pristup u vezi Bregzita i da London je pripada onima koji najavljuju greške ili kazne.

Međutim, kako je rekao, potpuno je jasno da se prihvata ishod referenduma u Velikoj Britaniji, te da transparentni i efikasni pregovori pomažu obema stranama.

„Dajte da ne pravimo stravične greške, radi se o pragmatičnom rešenju koje omogućava specijalno prijateljstvo“, poručio je on.

Hant se založio da, u nestabilnom svetu, EU treba da bude jedinstvena.

„Imamo zajedničke vrednosti i trebalo bi da stojimo rame uz rame. Svakako je vreme za rešenje veoma kratko“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.