najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izaslanik UN za Siriju putuje u Moskvu i Vašington

Izaslanik UN za Siriju Stafan di Mistura rekao je danas da odlazi u Moskvu i odmah zatim u Vašington da razgovara o novonastaloj situaciji u Siriji posle intenziviranja ruskih vazdušnih udara.

“Jasno je da je ruska vojna intervencija uvela novu dinamiku”, rekao je De Mistura na konferenciji za novinare u Ženevi i dodao da se terorizam može uspešno pobediti samo uz paralelan politički proces u skladu sa usvojenim deklaracijama na konferenciji o Siriji u Ženevi. 

Posle prve međunarodne konferencije o Siriji, takozvana Ženeva 1. 30. juna 2012, velike sile potpisale su deklaraciju o Ženevi. Taj dokument koji je predstavljen kao plan za rešenje sukoba i predviđa političku tranziciju, ostao je mrtvo slovo na papiru.  

De Mistura je krajem jula predložio formiranje četiri tematske radne grupe između Sirijaca, “kontakt grupa” i raznih strana u sukobu da se pripremi nova konferencija o Siriji.  Rekao je da treba početi dogovorom između Rusije i SAD i to što hitnije.   

On je ocenio da bi najgori scenario bio podela zemlje. 

Sirijska opoziciona koalicija u izgnanstvu je navela da neće učestvovati u preliminarnim razgovorima koje su predložile UN zbog vazdušnih udara Rusije u Siriji.  

Koordinacioni odbor za nacionalnu i demokratsku promenu, opoziciona grupa u zemlji koju toleriše vlast u Damasku je s druge strane najavila da će doći na taj sastanak, kao i koalicija nazvana “Kairska deklaracija”, koja okuplja opoziciju u zemlji i van nje.  

Vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada prenela je UN-u spisak članova njene delegacije, rekao je De Mistura. 

Navodeći cifre UN de Mistura je rekao da je od početka ruske intervencije u Siriji oko 40.000 ljudi pobeglo iz zona gde jačaju vojna dejstva. On je pozvao vlasti u Damasku i Rusiju da dozvole evakuaciju civila predviđenu u okviru primirja na tri lokacije u Siriji – Zabadani, Fua i Kafraja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike