Keri stigao u Katar

Američki državni sekretar Džon Keri stigao je u Katar gde će sa arapskim zvaničnicima razgovarati o dogovoru velikih sila sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje.

Keri je u Dohu stigao u nedelju uveče, posle Egipta, gde je takođe govorio u prilog dogovora postignutog prošlog meseca u Beču. Arapske zemlje su zabrinute zbog tog dogovora. Zemlje Zaliva, u kojima su na vlasti sunitski muslimani, strahuju zbog iranskog, šiitski vođenog, narastajućeg samopouzdanja u regionu.

U Kairu je Keri priznao da je iranska uloga u celoj stvari negativna, ali naglasio da će sa tim biti moguće izaći na kraj ako ta zemlja ne bude mogla da razvija nuklearno oružje, što dogovor iz Beča omogućuje.

“Iran je umešan u destabilizujuće aktivnosi u regionu, i baš zato je tako važno osigurati se da će njegov nuklearni program ostati miroljubiv”, rekao Keri reporterima na konferenciji sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem. “Nema apsolutno nikakve dileme da će plan iz Beča, ako se primeni, Egipat i okolne zemlje učiniti bezbednijima nego što bi bile u suprotnom”.

Kerijev današnji sastanak sa ministrima spoljnih poslova Saveta za zalivsku saradnju je naredni korak posle majskog susreta predsednika SAD Baraka Obame koji je u Kemp Dejvidu ugostio arapske lidere, kada im je u ime SAD obećao pojačanu saradnju na polju bezbednosti i ubrzanje procedure prilikom prodaje odbrambenih kapaciteta koji služe zaštiti od potencijalne pretnje Irana.

Saudijska Arabija je najveća i najmoćnija članica Saveta, koji takođe uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate. Savet je javno podržao dogovor sa Iranom, premda sa rezervama. Samo prošle nedelje, međutim, Stejt department je odobrio prodaju Saudijskoj Arabiji Patriot raketa i pripadajuće opreme u vrednosti od 5,4 milijarde dolara, sa dodatnih 500 miliona u municiji.

Kerijeva poseta Kataru dolazi posle prošlonedeljne posete iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Zarifa, koji se takođe zaustavio u Kuvajtu i Iraku.

Keri i arapski ministri razmotriće dijapazon tema koji se proteže od Sirije i Iraka, do Jemena.

U Dohi Keri će se odvojeno sastati i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim sa kojim će razgovarati o Siriji, Iranu i tekućoj krizi u Ukrajini.

(Beta)

Ostavite komentar