U trendu

Lider turske opozicije ocenio čistke kao drugi puč (VIDEO)

Lider turske opozicije koji je na čelu protesta posle sudjenja jednom poslaniku koji je dobio 25 godina zatvora, ocenio je danas da su „čistke“ turskih vlasti kao „drugi puč“ koji se dogodio posle pokušaja vojnog udara 15. jula 2016.

„Pravi puč se dogodio 20. jula uvodjenjem vanrednog stanja“, rekao je Frans presu lider najveće opozicione stranke, Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu.

Turske vlasti su posle neuspelog puča uvele vanredno stanje, privele više od 50.000 ljudi i smenile oko 100.000 zaposlenih u raznim službama.

„Pokušaj vojnog udara doveo je do drugog puča sa vanrednim stanjem“, rekao je Kiličdaroglu koji je organizovao marš od Ankare do 400 kilometara udaljenog Istanbula u znak protesta zbog hapšenja poslanika CHP-a Enisa Berberoglua koji je u sredu osudjen na 25 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni.

U maršu učestvuje nekoliko hiljada ljudi.

Berberoglu je uhapšen i osudjen u slučaju povezanim s objavljivanjem izveštaja u listu Džumhurijet 2015. o tome da su turske obaveštajne službe navodno krijumčarile oružje islamskim pobunjenicima u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.