U trendu

Litvanija naoružava i obučava ukrajinsku PVO

MOSKVA – Litvanija je poslala pripadnike svog bataljona protivvazdušne odbrane u Ukrajinu da obuče ukrajinsku vojsku kako da koriste protivvazdušne sisteme Stinger dobijene od Litvanije, navodi se na sajtu oružanih snaga Litvanije.

„U Ukrajinu će danas stići grupa pripadnika bataljona PVO litvanske vojske. Podržavali smo, podržavamo i podržavaćemo Ukrajinu na svaki način. Naoružanje i oprema bez znanja i obučenosti nisu ništa, stoga zajedno sa sistemima PVO kratkog dometa Stinger delimo i znanje i iskustvo“, citiraju se na sajtu oružanih snaga Litvanije reči komandanta litvanske vojske general-potpukovnika Valdemarasa Rupšišea, prenosi agencija RIA Novosti.

Od 2014. zemlje NATO predvođene SAD isporučuju Ukrajini naoružanje i obučavaju njenu vojsku, što predstavlja direktno kršenje sporazuma iz Minska i negativno utiče na rešenje situacije u Donbasu, navodi agencija, te dodaje da osim Amerikanaca u isporukama vrednim više milijardi dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.