U trendu

Ministri odbrane EU sledeće nedelje o obuci UKR vojnika

BRISEL – Ministri odbrane zemalja Evropske unije razgovaraće o opcijama za uspostavljanje misije vojne obuke za ukrajinske vojnike na sastanku u Pragu koji je planiran 29. i 30. avgusta, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

„Kao EU moramo da vidimo šta još možemo da uradimo u smislu podrške Ukrajini i povećanja cene ovog rata za Rusiju“, naveo je Borelj u blogu povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, preneo je Rojters.

Naveo je i da će se o tome razgovarati u Pragu sledeće nedelje, uključujući i pitanje viza za ruske državljane i moguću misiju EU za obuku ukrajinskih oružanih snaga.

Šef diplomatije EU pomenuo je ideju o programu vojne obuke i na konferenciji u Španiji u ponedeljak, objasnivši da se neće odvijati u Ukrajini, već u susednim zemljama.

Borelj je rekao da se ukrajinske snage već obučavaju u Poljskoj, Češkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, što uključuje i oružje koje te zemlje obezbeđuju za pomoć u ratu protiv Rusije.

„Čini se razumnim da rat koji traje i izgleda da će trajati zahteva napor ne samo u materijalnom snabdevanju, već i u obuci i pomoći u organizovanju vojske“, kazao je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.