U trendu

Nemačka: Erdogan važan gost, ne znamo da ne dolazi na G20

Nemačka vlada saopštila je da će uz dobrodošlicu dočekati turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kao važnog gosta tokom sastanka vodećig svetskih privreda G20 u Hamburgu 7. i 8. jula, uprkos jučerašnjoj odluci Berlina da zabrani druge javne skupove u Nemačkoj koje bi organizovao Erdogan, prenosi Rojters.

Navodi se da je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert kazao novinarima da nema nikakvih informacija koje ukazuju da Erdogan neće prisustvovati samitu G20 i dodao da se Nemačka raduje njegovom učešću.

„Želeo bih da naglasim da je za nemačku vladu predsednik Erdogan važan gost i mi pozdravljamo njegovo učešće na samitu G20“, rekao je Zajbert.

Ministar spoljnih poslova nemačke Zigmar Gabrijel juče je rekao novinarima koji ga prate na putu u Rusiji da ne bi bilo prikladno da se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan javno pojavljuje van samita Grupe 20 (G20), imajući u vidu trenutnu situaciju između Nemačke i Turske.

Gabrijel je takođe rekao da je Erdogan u sredu tražio dozvolu da se obrati turskim građanima koji žive u Nemačkoj tokom njegove posete, uprkos savetima Ankare od pre dve nedelje, da ne traži formalnu dozvolu.

On dodaje da nemačka vlada ne želi da se turski državljani i dvojni državljani koji žive u Nemačkoj antagoniziraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.